EKONOMIJA

Antić krije na šta se troši novac od takse za naftne rezerve?

* Iako je poverenik naložio Ministarstvu da listu Danas dostavi podatke o prihodima države od naknade koju plaća svaki građanin kad kupi gorivo na pumpi, nijednu informacija nije dobijena* Danas će se zbog toga ponovo obratiti povereniku, zbog čega bi, shodno zakonu, Ministarstvo moglo da se suoči sa kaznom i do 200.000 dinara

Foto: Screenshot/ Youtube, Zamediatelevizija

Iako je prošao zakonski rok u kome je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, naložio Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije da odgovori na pitanja Danasa o tome koliko država prihoduje od takse za kupovinu obaveznih rezervi nafte, to do danas nije učinjeno.

Piše: G. Vlaović

Dnevni list Danas će zbog toga biti prinuđen da se opet zvanično obrati povereniku za informacije od javnog značaja, a Ministarstvo energetike će biti u obavezi da plati kaznu u iznosu do 200.000 dinara.

Naime, u rešenju poverenika od 20. oktobra, „nalaže se Ministarstvu rudarstva i energetike da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema rešenja obavesti novinara dnevnog lista Danas, da li poseduje tražene informacije, odnosno dokumente u kojima su iste sadržane“. Međutim, nadležni u Ministarstvu rudarstva i energetike do zaključenja ovog broja našeg izdanja to nisu učinili, a poslednja informacija koju su nam dali je da će „odgovori na postavljena pitanja da stignu poštom“. Iako je pet zakonski određenih dana za tu proceduru odavno prošlo, redakcija dnevnog lista Danas je još bez odgovora.

Sada je već sasvim jasno da nadležni u Vladi Srbije ne žele da obelodane informaciju iz koje bi moglo da se sagleda koliko država uzima sredstava od takse za formiranje obaveznih rezervi nafte za pokrivanje drugih rashoda (na šta po aktuelnim zakonskim rešenjima ima pravo).

Podsećanja radi, Danas je u martu od dobro obaveštenog izvora dobio informaciju da se novcem dobijenim iz takse za kupovinu obaveznih rezervi nafte „krpi“ državni budžet, zbog čega je u tom trenutku Srbija raspolagala potrebnim rezervama nafte i naftnih derivata za svega desetak dana. O tome je naš list i pisao (tekst „Država godišnje naplati bar 42 miliona evra od vozača“) u broju od 21. aprila.

Inače, zahtev Evropske unije je da Srbija do 2023. godine raspolaže obaveznim rezervama za 90 dana. Ovo pitanje je izuzetno važno i za otvaranje poglavlja 15 na putu Srbije ka Evropskoj uniji jer su obavezne rezerve nafte jedno od ključnih pitanja u toj oblasti. Od oktobra 2014. godine u Srbiji se naplaćuje taksa od 2,6 dinara po litri goriva za obezbeđivanje potrebnih novčanih sredstava za nabavku obaveznih rezervi nafte. Ministarstvo finansija ima diskreciono pravo da donese odluku koja suma će od novca dobijenog tom taksom otići nadležnim službama u Ministarstvu rudarstva i energetike za kupovinu nafte i derivata. U praksi veoma male količine tih sredstava se uopšte odvajaju za te potrebe i zbog toga Srbija u ovom trenutku raspolaže sa veoma skromnim obaveznim rezervama nafte. Prema tvrdnji našeg izvora, u 2014. godini nijedan dinar nije otišao u te svrhe, a ne postoji javno obelodanjen podatak koliko je novca u protekle dve godine izdvojeno za te potrebe.

S obzirom da se u Srbiji godišnje proda oko dva miliona tona goriva, a da se na svaki litar plaća taksa od 2,6 dinara, može se doći do zaključka da država na godišnjem nivou inkasira oko 42 miliona evra, što su sasvim dovoljna sredstva da ima daleko veće obavezne rezerve od onih kojima raspolaže u ovom trenutku.

List Danas je zato još 27. marta od ministarstava finansija i energetike zatražio informacije o tome šta je sa sredstvima od ove takse, međutim odgovor nismo dobili. Zbog toga se Danas 5. maja obratio povereniku za informacije od javnog značaja, koji ja, kako je već rečeno, doneo rešenje koje obavezuje Ministarstvo rudarstva i energetike da odgovori na naša pitanja, piše list Danas.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

 

Ostavite komentar