Transparentnost Srbija: 300 miliona evra neće biti naplaćeno investitoru Beograda na vodi?
EKONOMIJA GRADOVI

Bakić: „Videćete, tek će biti cirkusa“ – Za par sati „Beograd na vodi“ proglašen projektom od nacionalnog značaja i dobio upotrebnu dozvolu

U Srbiji je sve moguće, pa i da se stambena zgrada proglašava projektom od nacionalnog značaja i da se investitoru za nekoliko sati omogući da dobije upotrebnu dozvolu.

Foto: Screenshot/ Youtube

Ovako sagovornici Danasa ocenjuju „spektakularno“ useljenje prvih stanara u kulu „Beograda na vodi“, ali i činjenicu da je pored brojne dokumentacije koja je nedostajala investitoru da zgrada dobije upotrebnu dozvolu, nečijom ažurnošću sve u roku od nekoliko sati ispravljeno.

Piše: K. Živanović – A. Popović

– Pa to je fantastično. Zbog takve ažurnosti i brzine, investitore bi trebalo zaposliti u Vladi Srbije. Makar u kancelariji za brze odgovore – kroz osmeh ocenjuje Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je, naime, odbilo da izda upotrebnu dozvolu investitoru „Beograda na vodi“ za stambeni objekat koji je juče svečano otvoren, jer za njega nije dostavljen elaborat geodetskih radova, zatim elaborati radova za podzemne instalacije nisu na propisan način overeni, nije dostavljena saglasnost Direktorata civilnog vazduhoplovstva, niti su dostavljeni zapisnici o inspekcijskom nadzoru. Međutim, svega nekoliko sati nakon odbijanja Ministarstva da izda dozvolu, investitor je 11. jula dostavio tražene dokumente i potom ekspresno dobio dozvolu. Objašnjenje Ministarstva je bilo da je investitor „zaboravio“ da priloži sve dokumente prilikom prvog zahteva, pa je to naknadno učinio. Uključujući čak i ponovno overavanje pojedinih papira.

– To su ozbiljni dokumenti koji su morali da se prilože i kod prvog dostavljanja zahteva. Nemoguće je da su svi oni „slučajno“ zaboravljeni, pa naknadno dostavljeni posle nekoliko sati. To je vrlo ozbiljna priča koju ne mogu drugačije da objasnim nego „višim interesima“ – kaže Bušatlija. On smatra da je način na koji se prati useljavanje u stambenu zgradu nakaradno, jer je predstavljeno kao politički događaj.

– Ne vidim razlog da se država uključuje u lični, privatni čin. To nije događaj od nacionalnog značaja, kako vlast želi da nam predstavi. Gde je nacionalni interes u tome da grupa privatnika zaradi pare, a da mi platimo infrastrukturu – ističe Bušatlija.

Arhitekta Dragoljub Bakić kaže za naš list da ga u Srbiji ništa više ne čudi i da je sve što se događa u vezi sa projektom „Beograda na vodi“ – čist bezobrazluk.

– Nisu izdali dozvolu, za pola sata stiže naredba: izdajte dozvolu. Eto kako se to radi. To je sprdnja sa državom i sa zakonima. Zato nam tako i ide. A videćete, tek će biti cirkusa sa tim kućama – navodi Bakić. On se pita ko će uopšte da se useli u te zgrade.

– U Srbiji su uništene sve institucije, pa tako upotrebne dozvole dobijaju objekti koji to nikako ne bi smeli. Zaključno sa veseljem prilikom svečanog otvaranje zgrade, zaokružen je veliki cirkus koji prati ovaj projekat od početka. Ne vredi ga više ni komentarisati – kaže Bakić. On dodaje da za nekoliko dana treba videti ko su ti stanari i u kakvim uslovima žive na gradilištu.

Pomeranje rokova

Foto: Screenshot/ Youtube

Posle brojnih pomeranja rokova, prvi stanari „Beograda na vodi“ uselili su se juče u prvu zgradu. Poslednje neispunjeno obećanje dao je Goran Vesić, kao gradski menadžer u novembru 2017. godine, kada je rekao da se prva useljenja očekuju do kraja marta ove godine. U međuvremenu je Siniša Mali, kao gradonačelnik, sredinom marta pomerio rok za useljenje obećavajući da će prvi stanari ući u zgrade „Beograda na vodi“ u naredna dva meseca.

Karić: „Beograd na vodi“ najveći projekat u Evropi

Beograd – „Beograd na vodi“ predstavlja jedan od najvećih projekata, ne samo u regionu, već i šire u Evropi, rekao je Bogoljub Karić, predsednik „Pokreta snaga Srbije“. On je istakao da je prva kula vrlo brzo izgrađena i otvorena za prve stanare. i da „danas nema tako velikih projekata“. On je za Tanjug dodao, prenosi BK TV, da „Beograd na vodi“ daje ogromnu turističku, poslovnu, ekonomsku i privrednu šansu za razvoj, ne samo Beograda, nego cele Srbije.

Foto: Facebook/Bogoljub Karic

– Neće postojati nijedan veliki svetski biznismen koji neće doći u Beograd da obiđe i vidi šta smo mi u Srbiji napravili. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, njegovim naporima, viziji i harizmi, Srbija se u potpunosti menja, kazao je Karić. Upoređujući današnju Srbiju, koja na čelu ima Aleksandra Vučića, sa Srbijom od pre pet godina, Karić je rekao da se primećuju velike promene i istakao da se danas otvara mnogo novih fabrika, dovode se izuzetno poznati svetski brendovi u našu zemlju. D. D.

Luksuz „Beograda na vodi“ razdvaja povlašćene od naroda

Foto: Screenshot/ Youtube

Završetak prvih kula projekta „Beograd na vodi“ i useljenje stanara pompezno je obećavano u više navrata, odlagano, a onda je prijem organizovan u najvećoj tajnosti da bi predsednik države Aleksandar Vučić lično presekao vrpcu i svečano otvorio luksuzni kompleks stanova u okviru projekta koji je potpuno izmenio panoramu i strukturu prestonice.

Na svečano useljenje mogli su da dođu samo odabrani – politički vrh, vlasnici stanova sa specijalnim pozivnicama i novinarske ekipe koje će izvestiti javnost o uspehu i grandioznosti ovo projekta. Ili barem onom njegovom delu koji jeste završen.

Kako je objašnjeno i na prijemu, završene su dve kule nazvane „BW residences“, kaskadnog izgleda, koje već odavno dominiraju pejzažom Savskog amfiteatra, jer je njihova gradnja prva i počela. One imaju skoro 300 stanova, povezane su međusobno velikim terasama koje su nalik na park, sa izdvojenim igralištem za decu i pogledom na reku. Sadrže i zajedničke prostorije za rekreaciju – teretanu i zatvoreni bazen sa pogledom na panoramu Beograda. Sve je luksuzno opremljeno nalik na slične komplekse za stanovanje koji u razvijenijim zemljama nisu ništa neuobičajeno.

Jedino što kvari ovaj „kosmopolitski duh“, kako je predstavljen projekat, jesu radovi koji ga okružuju – nedovršena infrastruktura, dizalice, kranovi i prašina. Svako ko je prilazio ovoj zgradi, sa ma koje strane da dolazi, nije mogao da izbegne prolazak kroz gradilište. Ono, doduše, jeste zaklonjeno velikim panoima na kojim je oslikan budući izgled ovog naselja, ali nemoguće je ne primetiti da se iza njih krije autobuska stanica koja još uvek nije izmeštena, železnička pruga, još jedna zgrada projekta koja je u izgradnji, šut i građevinska oprema.

Sve ovo još više se primećuje iz same kule koja se sada useljava, posebno sa viših spratova koji su predstavljeni kao najatraktivniji upravo zbog pogleda. Stanovi sa one strane koja gleda na grad a ne na reku, još dugo će moći da prate proces izgradnje, raseljavanja i raščišćavanja terena, a tek iza te prašine i buke mogu da vide obrise i celu panoramu grada. Ta panorama doduše zaista jeste vredna divljenja, i upravo je to onaj pogled zbog koga su mnogi kritikovali projekat.

Arhitekte, umetnici, estete, ali i većina građana Beograda, najviše su zamerali vlastima na izgradnji ovog i ovakvog „Beograda na vodi“ zato što će narušiti panoramu Beograda – kako sa reka, tako i pogled iz grada na reke. Ipak, ta kritika nije sasvim na mestu kada se zađe u kule zdanja od „nacionalnog interesa“. Panorama i pogled su i te kako sačuvani, ali sada više nisu dostupni svim Beograđanima i posetiocima prestonice, već samo povlašćenima, stanarima elitnog naselja, koji su mogli da izdvoje za nekretninu od 2.000 do čak 7.000 evra koliko je najskuplje plaćeni kvadratni metar u ovim zgradama.

Za taj novac, oni su dobili stanove koji već imaju deo ugradnog nameštaja, garažna mesta, ekskluzivna prava na korišćenje zajedničkih sadržaja, fenomenalan pogled na Beograd i reke, ulazni hol u zgradi nalik na recepciju, i vrlo verovatno održavanje svih zajedničkih sadržaja i prostorija. Dobili su doduše i, osim mogućnosti za stanovanje na gradilištu, nepodnošljivi zvuk i vibracije tramvaja sa Starog savskog mosta koji se zahvaljujući vodenoj površini i raščišćenom terenu najglasnije čuju upravo u savskom amfiteatru. Verovatno je upravo zato i najavljeno izmeštanje tramvaja sa ovog mosta i njegovo pretvaranje u pešačku zonu.

Uz to, prašina gradilišta još uvek nije očišćena sa jedne od kula, na kojoj kasnije tokom večeri nisu bila upaljena ni svetla kao na prvoj koju su predsednik i gosti prijema obišli, pa se stiče utisak da ona još uvek nije sasvim useljiva.

Ipak, predsednik Vučić je na samom prijemu, dok je obrazlagao kako je useljenje uspešno organizovano uprkos svim kritikama da projekat neće biti završen, naglasio i da će zgrade biti najlepše osvetljene u Beogradu i da će sijati tokom noći. Možda je to bio njegovo odgovor na prethodne kritike da bi po svetlima moglo da se proveri da li su stanari zaista i useljeni. Vučić je istakao i da bi bio srećan da svi koji su kritikovali projekat, ali i ostali građani Srbije, dođu da vide zgrade koje su završene.

– Ja bih danas ovde pozvao sve ljude – ima oko 3.000 ljudi koji su došli da prošetaju promenadom u želji da vide kako ovo izgleda, naglasio je on. I zaista na promenadi je bilo puno zainteresovanih za projekat, među njima najviše penzionera, a kako nam je jedan od njih objasnio, oni su „pozvani da podržimo Vučića“, a pozvao ih je jedan od sekretara stranke.

Ipak, čini se da će oni, kao i ostali građani Srbije, elitno zdanje „Beograd na vodi“ moći da gledaju samo sa promenade, a da će sav luksuz unutar projekta biti strogo čuvan za one odabrane.

Vučić u obilasku sa najbližim saradnicima

Vučić je obišao luksuzno zdanje u društvu najbližih saradnika – premijerke Ane Brnabić, ministra finansija Siniše Malog, tokom čijeg mandata na čelu prestonice je projekat i krenuo da se gradi, ministra policije Nebojše Stefanovića, partnera na projektu Muhameda Alabara, kao i novog gradonačelnika Zorana Radojičića. Na prijemu su bili prisutni i drugi visoki funkcioneri koji su blisko sarađivali na realizaciji ove ideje – ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, međutim oni nisu zajedno sa Vučićem išli u obilazak.

Ko su vlasnici stanova?

Na svečanom prijemu predstavljeni su samo pojedini vlasnici stanova. U okviru promotivnog filma o ovom naselju prikazan je Đorđević, stomatolog koji radi u inostranstvu i želeo je da kupi dom u Beogradu gde bi boravio kada dođe u Srbiju na godišnji odmor. Tu je i porodica Vasiljević, iseljenici na Novi Zeland koji su čak i bili na svečanom prijemu, i više nego raspoloženi da podele svoje utiske sa novinarima. „Hteli smo dom u Beogradu i verovali smo u ovaj projekat, tu ćemo više vremena provoditi tokom penzije i možemo da okupimo svu decu jer smo i njima kupili nekoliko stanova. Jedva čekamo useljenje“, objasnili su Dušan i Vera Vasiljević.

Izvor: Danas

Ostavite komentar