EKONOMIJA GRADOVI

Beograd izdvaja još 200.000 evra za lampione!

Pored reparacije novogodišnje rasvete, izdvaja se još novca za dekoraciju glavnog grada

Još 200.000 evra za lampione u Beogradu

 

Foto: Pixabay

 

Grad Beograd će do kraja godine iz budžeta izdvojiti još 23.539.200 dinara, odnosno oko 200.000 evra, pored onih 17 miliona dinara za reparaciju postojeće rasvete, što podiže ukupne troškove novogodišnje rasvete na 4,3 miliona evra od 2014. godine do danas.

Da se iza ovih basnoslovnih cifara zapravo kriju partijski interesi, dodela javnog novca preko tajnih i sumnjivih veza, saglasni su sagovornici Danasa.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, a sada i odbornik u skupštini Grada na Đilasovoj listi „Savez za Srbiju“, upravo je i kroz poslednju raspravu o budžetu upitao gradsku vlast zašto se iz gradske kase opredeljuje novac za još rasvete i da li je moguće da do sada nije nabavljeno dovoljno ovih ukrasa.

– Ceo rebalans budžeta je pun tih ogromnih iznosa za nejasne gradske projekte – rasvetu, jarbole i gondolu, tu su i milioni evra za nekakve softvere, a sve to jasno ukazuje na dodelu novca po partijskoj liniji, tajne ugovore i nameštanje poslova kako njima odgovara, naglasio je Stefanović za Danas. On ističe i da od gradske vlasti do sada nije bilo odgovora u vezi sa sumnjama o trošenju novca, što ocenjuje kao neodgovorno.

– Ne zna se po kom kriterijumu i ko će da dobije neki posao. Oni rade šta god hoće jer znaju da su građani odustali od postavljanja pitanja. Novac se daje na nepotrebne nabavke iza kojih može samo da se krije nečiji interes. Takva je, na primer, i nabavka od skoro 500.000 evra za sistem čekiranja na svakom spratu gradske uprave, iako se zaposleni čekiraju na ulazu, ukazuje Stefanović.

I Pavle Grbović, iz odborničke grupe „Pokreta slobodnih građana“ ističe za Danas da su logična pitanja što nam treba još rasvete i kako to da su se pokvarili lampioni nakon što su skinuti, dodajući da je postalo besmisleno komentarisati način na koji se troši novac iz budžeta Beograda.

– Ako pogledate odluku o rebalansu, videćete da će novogodišnje lančanice nabavljati Sekretarijat za poslove odbrane i vanredne situacije i da svaka treća stavka liči na ovu „popravku“. To su omogućili odbornici vladajuće većine koji su izglasali skandaloznu odluku o rebalansu budžeta, kojim su legalizovali promenu namene trošenja sredstava i umesto na kapitalne projekte, 1,75 milijarde dinara će biti potrošeno na ovakve i slične „projekte“ – naglasio je Grbović. On je zaključio da će, umesto izgradnje škola, vrtića, domova zdravlja, kanalizacione mreže, stipendiranja učenika i studenata, Beograđani imati najskuplje i najduže novogodišnje praznike.

Radomir Lazović iz inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ ističe da su oni tri godine unazad upozoravali na malverzacije sa nabavkom novogodišnje rasvete, ali da su, uprkos jakim dokazima, odbačene i krivične prijave koje je inicijativa zbog ovoga podnosila.

– Kada se građani čude kako imamo ukrašen grad od oktobra do marta, to nije zato što su gradski čelnici bizarno veliki ljubitelji novogodišnjih praznika, nije zbog toga što je povećana potrošnja pa to ima neke veze sa ekonomijom, a nije ni zbog toga što to privlači turiste, već se radi o unosnom poslu koji ekipa sa političkom vlašću, namešta ekipi sa ekonomskim interesom. Ta veza i sprega opstaje još od 2002. godine. Izgleda da je dosta isplativa čim je preživela smene na čelu Beograda, ukazuje Lazović.

Lančanice spadaju u vanredne situacije

Novim rebalansom budžeta Grada Beograda, koji je usvojen prošle nedelje, predviđeno je da se iz gradske kase izdvoji 23.539.200 dinara za „kupovinu lančanica za novogodišnju dekoraciju“. Ovu javnu nabavku sprovešće Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, koji je sprovodio i nabavku jelke od 83.000 evra, zbog čega je protiv sekretara Darka Glavaša podneta krivična prijava.

Izvor: Danas

Ostavite komentar