EKONOMIJA GRADOVI

Beograd u privremenom stanju: Posle privremene železničke i privremena autobuska stanica

Beograd u privremenom stanju: Posle privremene železničke i privremena autobuska stanica

Beograd – u privremenom stanju. Posle privremene železničke, stiže i privremena autobuska stanica, koju će putnici koristiti dok se ne sagradi nova.

Screenshot/ N1

A kad će nova, to se ne zna. To je u najkraćem priča o tome kako će se do novembra deo autobuskih perona iz starog preseliti u novi deo grada – u Blok 42.

Zato za gradske vlasti struka ima jedno pitanje – da li je moguće da se istovremeno radi temelj i malteriše fasada?

Jedna je tu od 1884. Druga od 1966. Glavna železnička i glavna autobuska stanica. 2018 – dele istu sudbinu. Odlaze s prostora u kom je jedna provela vek, druga decenije.

„Imate u šahu jedan divan pojam koji se zove iznudica, to je onaj kad ne možete da igrate nikakve poteze osim onih koje vam protivnik, odnosno situacija na tabli dopušta“, navodi predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević.

Na tabli gde raste Beograd na vodi, nema protivnika, već partnera. Arapski partner ubrzao je stare urbanističke planove da se s prostora Savskog amfiteatra izmeste i železnička i autobuska stanica. Ispostaviće se, pre nego što se izgrade nove. Tako će, osim privremene železničke stanice u Topčideru, Beograđani uskoro dobiti i privremenu autobusku na Novom Beogradu, u Bloku 42 – ali takozvane Aneks stanice.

„Ideja jeste da grad Beograd završi Aneks autobuske stanice koji privremeno do završetka stanice koju radi BAS može da se koristi i kao stanica za polaske autobusa“, kaže predsednik skupštine grada Nikola Nikodijević.

U prevodu, biće to privremeni, montažni objekat na 1.200 kvadrata koji bi bio veza autobuske stanice sa železničkom u Prokopu. Ljudi u gradskoj vlasti sapliću se o sopstvene noge, nema dilemu arhitekta Bojan Kovačević da je sve zbog Beograda na vodi.

„Kad pravite zgradu, pravite i mrežni plan koji poslovi moraju da sačekaju druge poslove. Znači, ne možete raditi temelj i malterisati fasadu, da budem bukvalan u poređenju. Tako je i sa Beogradom na vodi. On je povukao čitav niz neartikulisanih poteza, koji pokušavaju da premoste te pomale blesave situacije, pa vam je nešto neophodno za funkcinisanje, ali ne može u normalnoj meri da se sprovede zato što mora da se sačeka nešto drugo“, smatra Kovačević.

Screenshot/ N1

U toj situaciji, kaže Kovačević, građani su očito višak, a Beograd na vodi taj koji zadaje rokove.

„Autobuska stanica u Beogradu na vodi neće biti iseljena još najmanje godinu i po dana, mislim da je rok sledeća godina, tako da nema žurbe, radimo prema planu koji imamo“, kaže Nikodijević.

Ako se stara autobuska stanica neće rušiti još godinu i po dana, šta to niče iza njenih leđa? Beogradska autobuska stanica u junu je dobila privremenu građevinsku dozvolu da izgradi „privremeni objekat saobraćajne namene, a u funkciji Beograda na vodi“ na skoro 20.000 kvadrata, od čega će nadzemni objekti biti 2.000, parking na oko 14.500 i saobraćajnice na nešto više od 3.000 kvadrata.

Šta se gradi, za čije potrebe i prethodi li završetku te gradnje rušenje stare autobuske? U preduzeću Beograd na vodi nisu bili u mogućnosti da na naša pitanja odgovore, pa njihov odgovor očekujemo narednih dana.

Izvor: N1, Maja Nikolić

Ostavite komentar