EKONOMIJA

Blic: Najveći poreski dužnici u 2017. godini Mišković, Bogićević, Karić, Đurić…

Na spisku najvećih poreskih dužnika za 2017. godinu koji su državi ostali dužni milijarde dinara nalaze se firme poznatih biznismena, Miroslava Miškovića, Miroslava Bogićevića, Bogoljuba Karića i Dragana Đurića, otkriva “Blic”.

Ilustracija: Jutarnji GLASnik, Printscreen: agencije

Tako je među 389 aktivnih kompanija koje nisu izmirile porez, na visokom trećem mestu i sa dugom od 1,01 milijarde dinara, firma Miroslava Miškovića “Mera invest” koju vodi njegov sin Marko Mišković. Na vrhu ove liste nalazi se novinsko izdavačko preduzeće “Borba” koja državi duguje 2,1 milijardu dinara.

Takođe, od kompanija koje i dalje posluju porez nisu izmirili ni “Navip” iz Zemuna koji duguje oko 476 miliona dinara, građevinsko preduzeće “Komgrap” sa dugom od oko 469 miliona, zatim AMSS sa dugom koji prelazi pola milijarde dinara, kao i “Beograd film” kome je pripisano 176 miliona dinara poreskog duga.

Porez državi u prošloj godini ostala su dužna i brojna sportska društva. Tako FK Borac duguje 166 miliona dinara, FK OFK Beograd 123 miliona dinara, FK Obilić nije izmirio 102 miliona dinara poreskog duga, dok košarkaški klub Partizan duguje oko 95 miliona dinara.

Prema računici “Blica”, samo deset najvećih poreskih dužnika sa spiska kompanija koje su aktivne u prošloj godini državi je ostalo dužno na ime poreza 8,7 milijardi dinara.

Na drugom spisku Poreske uprave nalaze se firme u stečaju, a one pojedinačno imaju mnogo veća poreska dugovanja, merena milijardama dinara. Ove godine je, pored domaćih banaka koje su više od decenije u stečaju, na ovom spisku i koncern “Farmakom” u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića. Samo jedna od firmi iz ovog koncerna duguje za porez čak 1,9 milijardi dinara, dok još četiri firme koje posluju u okviru “Farmakoma” nisu platile još skoro dve milijarde dinara poreza.

Takođe, na spisku stečajaca dužnika je i “Zekstra grupa” Dragana Đurića koja državi duguje oko 470 miliona dinara na ime poreza. A tu su i nekadašnje firme Bogoljuba Karića. Jedna je Astra banka koja je ostala dužna čak 21 milijardu dinara, a druga je firma “Astra simit”. Ona je na kraju 2017. dugovala još 2,28 milijardi dinara na ime poreza.

NASTAVITE SA ČITANJEM OVDE

Izvor: Blic, Slađana Gavrić 

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar