EKONOMIJA REGION

Definitivni kraj kultnog bicikla Poni?

Definitivni kraj kultnog bicikla Poni?

Pre dve godine povratak kultnog bicikla Poni popraćen je velikom medijskom pompom. Međutim, ta priča je, čini se, završena.
Printscreen

BTC, jedan od dva partnera iz projekta već je digao ruke od Ponija, a Gorenje koje je u to vreme računalo da će iskoristiti brend iz socijalizma, omiljen na prostoru bivše Jugoslavije, za pogon električnim motorom, navodno je pronašlo kupca za kompaniju Gor kolesa, ali ne želi da otkrije o kome je reč.

Odustali od dokapitalizacije Gorenje je kompaniju Gor kolesa osnovao sa 650.000 evra temeljnog kapitala, nakon što je kupio brand Rog, prenosi Poslovni dnevnik iz slovenačkih medija.

Gorenje je imalo 61,5 odsto udela u zajedničkoj kompaniji, dok je BTC imao 38,5 odsto kapitala. Krajem prošle godine pojavila se potreba za dokapitalizacijom, u čemu BTC nije učestvovao, tako da je komapnija u 100-postotnom vlasništvu Gorenja. Pre toga, planirana je prodaja Ponija „s modernim karakteristikama“ u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Međutim, prodaji nisu pomogle ni prodajne akcije velikih trgovaca poput Merkatora i Tuša, jer su mnogi već prilikom predstavljanja bicikla bili sumnjičavi zbog cene od 329 evra za osnovni model, dok je najskuplja verzija stajala čak 789 evra.

To je uzrok neuspeha, tvrde slovenački mediji, jer na tržištu ima puno sličnih bicikla po znatno nižoj ceni.

A koliko je uopšte proizvedeno Ponija iz Gorenja nisu hteli da odgovore..

Međutim, priznali su da su odustali od najavljenih rokova.

„Nije tačno da ćemo potpuno zaustaviti proizvodnju Ponija, ona se i dalje odvija u ograničenoj meri“, kažu iz Gorenja.

Izvor: B92

Ostavite komentar