EKONOMIJA

Dugovi Bajatovićevog Srbijagasa i Petrohemije prebačeni na leđa građana. 64,4 miliona evra za NIS

Dug Srbijagasa i Petrohemije od 64,4 miliona evra, koji je ostao neizmiren prema Naftnoj industriji Srbije, platiće naredne godine poreski obveznici.
Ilustracija, Jutarnji GLASnik, Screenshot/ Youtube

Tako stoji u projekciji budžeta za 2018, koju je usvojila Vlada, a koji bi još trebalo da izglasaju poslanici Narodne skupštine, piše Blic.

Drugim rečima, građani Srbije još jednom će pokriti troškove ovih kompanija koje one iz sopstvenog poslovanja nisu uspele da pokriju, i to 30,8 miliona evra Srbijagasu i 33,6 miliona evra Petrohemiji. To već postaje praksa jer se godinama unazad zaduživanje ovih kompanija pretvara u javni dug i prebacuje na leđa građana.

Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da se ove obaveze moraju namiriti iz budžeta. Dugovi Srbijagasa i Petrohemije su pretvoreni u javni dug. To je moralo da uđe u projekciju budžeta za narednu godinu i da se definiše kao obaveza.

Trebalo bi da se zna da, pored ovih dugova, postoje i druge obaveze koje su preuzete u odnosu na ove dve kompanije. Reč je o garancijama za kredite Srbijagasa, koje su neminovnost jer banke bez države ne žele da mu daju novac, objašnjava isti izvor.

Zbog tog nepoverenja banaka država je predvidela da Srbijagasu za narednu godinu da garancije za kredite u vrednosti od 90 miliona evra. Reč je o novcu koji banke treba da pozajme za projekat izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i izgradnju druge faze gasovoda na trasi Aleksandrovac – Brus – Kopaonik – Raška – Novi Pazar – Tutin.

Izvor iz Vlade tvrdi da je država primorana da odobri garancije za ove projekte jer su oni od strateškog značaja.

Profesor ekonomije Mlađen Kovačević kaže da ovakve odluke države daju „vetar u leđa neuspešnom menadžmentu“, a krivicu vidi u tome što su na čelo tih preduzeća postavljeni nestručni ljudi, kojima je politička pozadina najveća preporuka.

„Tek kad bude došao stručni kadar na njihova mesta, možemo da očekujemo promene. Ogroman broj ljudi, međutim, ne bi prihvatio taj posao jer zna kakva je politička situcija. Verujem da bi se mnoga preduzeća izvukla i počela da posluju pozitivno kada bi ih preuzeli sposobni menadžeri“, kaže Kovačević.

Izvor: Blic. BizLife

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar