EKONOMIJA

Fijat ne plaća poreze i doprinose, porez na dobit, ali ni dividendu. 50 miliona evra nije plaćeno samo po osnovu poreza na profit.

Svaka vlada Srbije, od Mirka Cvetkovića pa na dalje, dala je Fijatu u Kragujevcu neke povlastice potpisujući izmene i dopune sporazuma sa tom kompanijom, rekao je glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, gostujući u Novom danu. On otkriva da Fijat državi ne plaća poreze i doprinose, porez na dobit, ali ni dividendu.
Foto: Screenshot/ N1

Radnici Fijata su posle tronedeljnog štrajka izborili veće plate, a Ćulibrk kaže da nijedna strana nema pravo na zadovoljstovo.

On ističe da je na zaposlene u Fijatu vršen ogroman pritisak da će biti odgovorni ako Fijat odluči da ode i 10 do 15 hiljada zaposlenih ostane bez posla i dodaje da su radnici sve radili po zakonu – prvo su najavili štrajk, a potom imali štrajk upozorenja. A ako je na nekoga trebalo vršiti pritisak, onda je to bio Fijat, kaže gost Novog dana.

U ovoj zemlji je iznurivanje najbolja taktika, pustite nekoga da štrajkuje dok se ne umori i onda nikada ništa.

Upitan zašto se čekalo tri nedelje da bi pregovori radnika i poslovodstva počeli, on odgovara – nemam pojma i dodaje da su se nadali da će stvari „leći same od sebe“.

„Mi smo čekali tri nedelje da posreduje vlada, a to je privatna firma. Vlada s jedne strane kaže mi nemamo veze s tim, zato što ne naplaćuje porez na dobit, svoj deo dividende od profita, ne naplaćuje poreze i doprinose, i ona kaže mi s tim nemamo veze. To nisu desetine miliona evra, to su više stotina miliona evra. Ima i te kako s tim vlada veze“, kaže Ćulibrk.

Jedno od pitanja koje je štrajk otvorio je da li će Fijat ostati u Srbiji kada mu krajem 2018. godine istekne ugovor. Ćulibr napominje da ova kompanija ima nekoliko stotina miliona evra razloga da ostane jer je takav ugovor potpisan.

„Inicijalna greška je bila potpisivanje tajnog sporazuma, ali zaboravljamo da je vlada Ivice Dačića u kojoj je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik, potpisala izmene i dopune sporazuma. Svaka vlada je u to involvirana, svaka vlada je dala još neke povlastice“, napominje glavni urednik NIN-a.

Kaže da nikada nije napravljena analiza koliko je novca uloženo u Fijat, a koliko je država dobila od njega, a da priča da se subvencije vraćaju kroz poreze i doprinose u ovom slučaju ne stoji jer se na primeru Fijata ne vraća uopšte.

„U dve godine, 2010. i 2011, država je po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih dobila je manje nego što je isplaćeno članovima Upravnog i Nadzornog odbora Fijata. I to je samo jedan primer. Najmanji deo poslovnih prihoda koji odlaze u budžet ima Fijat“, kaže Ćulibrk.

On otkriva da Fijat u Sribji ne plaća ni porez na profit od 15 odsto i da 50 miliona evra na ime tog poreza nije plaćeno državi.

„U svakoj drugoj zemlji bi suvlasnik 33 odsto tražio da mu pripadni 33 odsto profita, samo država Srbija ne traži da joj to Fijat plati“, dodaje gost Novog dana.

CEO RAZGOVOR POGLEDAJTE I PROČITAJTE OVDE

Izvor: N1

Ostavite komentar