EKOLOGIJA EKONOMIJA

Finansijske i ekološke štete od monopolista EPS-a i NIS-a, mere se stotinama miliona evra!

Radionica u SSŠ „4. juli“ u Vrbasu na temu energetske efikasnosti

NA MILIOST MONOPOLIMA!

Danas smo održali multimedijalnu radionicu za učenike SSŠ „4. juli“ u Vrbasu na temu energetske efikasnosti u domaćinstvima i mogući civilni uticaj na energetske politike države. Maksimalnu susretljivost i podršku organizaciji radionice dobili smo od rukovodstva škole i naročito predmetnih nastavnika Jelene Šabanović Nedić i Zlatka Gabrića.

Uz malo anketiranje i razgovor sa radioničarima o načinu grejanja i vrsti energenta u svojim kućama, izolaciji, vrsti osvetljenja, starosti el. uređaja… utvrdili smo da se 90% učenika greje na ugalj i drva, par njih je priključeno na daljinsko grejanje a samo jedno domaćinstvo koristi pelet. O starosti uređaja, naravno nisu imali pojma! Zašto je potrebno voditi računa o ispravnosti el. uređaja, posebno energetskih i kakva je tu veza sa zdravljem i bolesti! Zašto je u mnogim domaćinstvima kućni vazduh rizičniji po zdravlje od Velikog bačkog kanala i deponije i svega što pominjemo kao ekološke rizike spoljnog ambijenta!?

Štedljive sijalice su prepoznali, ali razliku između CFL i LED nisu znali (osim vizuelne). Zašto nove tehnologije ne treba baš uvek bezrezervno prihvatati i kako štedljive sijalice ne moraju biti ušteda baš na svakom sijaličnom mestu!? Šta su to energetski razredi, energetski pasoši itd…

Uz ovu malu uvertiru pokušali smo umetnuti potrebu deci za uključivanje u razmišljanje o merama energetske efikasnosti u svojim porodicama, posebno predočavajući im moguće koristi po kvalitet njihovog života i života njihove familije!

Drugi deo našeg druženja proveli smo uz spoljne rizike i ulozi države u sprovođenju energetskih politika koje se manifestuju direktno po kućni budžet! Zašto elementarne nepogode mogu biti stresne za nabavku energenata!? Kako to uvozni energent može u Srbiji da izazove poremećaje u snabdevanju bez domaćeg uticaja! Šta su to strateške rezerve energenata? Da li imamo alternativne izvore energije i u kojoj meri oni mogu pokriti domaće potrebe? Da li postoje savetodavne službe pri opštinama ili EPS-u za energetsku efikasnost u domaćinstvima? Koliko se ova važna tema provlači u školama? Da li su prodavci bele tehnike i ogreva, u stvari najveći energetski savetnici u Srbiji!?

Pomenuli smo naravno i Kancelariju za energetski menadžment Opštine Vrbas, lidera u sprovođenju lokalne politike energetske efikasnosti u Srbiji! Ali njihovi rezultati vezani su za javne zgrade, dok ogromno znanje i iskustvo ove ekipe još uvek nije efektuiralo kroz usluge građanima!

Srbija „održava i neguje monopol u sektoru energetike“, kršeći mnoge međunarodne sporazume potpisane u minulom periodu, što poskupljuje život svih građana i naročito sektora proizvodnje! Naša zemlja školski je primer potencijala ušteda, kao najvećeg egergetskog resursa! Finansijske i ekološke štete od velikih privilegovanih energetskih sistema – EPS-a i NIS-a, mere se stotinama miliona evra! Imajući u vidu njihov ogroman uticaj na vladajuće strukture, ne možemo u ovoj ključnoj oblasti skoro očekivati konkretnije pomake! Niti naše obaveze prema EU ne ulivaju nam optimizam! Interesne kopče krupnog kapitala i politike ovde su isuviše su jake!

Organizaciju radionice pomogli su Ministarstvo zaštite životne sredine i Opština Vrbas.

Ekološki pokret Vrbasa

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar