EKONOMIJA

Fiskalni savet: Dug Srbije je 40 milijardi evra po formuli Siniše Malog

Kada bi se dug Srbije računao po metodologiji gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kojom je utvrdio visinu zatečenog minusa u gradskoj kasi 2013. godine, dug države bio bi gotovo dvostruko veći.
Ilustracija, Jutarnji GLASnik, Foto: Screenshot/ Youtube

Iako je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio da bi dug bio mnogo manji, računica Fiskalnog saveta pokazala je da bi umesto sadašnje 24 milijarde evra , dug bio najmanje 40 milijardi evra.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović za Insajder kaže da ta institucija ne određuje metodologiju izračunavanja duga, već Ministarstvo finansija odnosno Uprava za javni dug i da  te podatke Savet koristi i analizira.

Budući da predsednik države Aleksandar Vučić tvrdi da bi dug države Srbije bio čak mnogo manji da se računa po formuli Siniše Malog, Insajder je zatražio od Fiskalnog saveta da napravi računicu po formuli gradonačelnika prestonice, ali na nivou države. Uz ogradu da taj postupak nije dobar, što smatra i Ministarstvo finansija, Fiskalni savet je napravio sledeću računicu.

„Na 24 milijarde evra bi trebalo da se dodaju kamate, što je i Beograd uradio, i to je pet milijardi evra dodatno. Beograd je na to dodao sve obaveze javnih preduzeća , i kada smo i mi to učinili dobili smo dodatnih šest milijardi evra“, kaže Petrović.

On napominje da su iz te računice izdvojene one obaveze javnih preduzeća poput EPS-a, Srbijagasa i slično, koje su već ušle u javni dug.

„Bez toga nam opet ostaje 5,7 milijardi evra. Zatim smo pogledali dugove državnih preduzeća, kao što je to radio Beograd, a radi se o Boru, Petrohemiji, Azotari, PKB-u, Simpu, Telekomu i nismo sve uključili, i tu dobijamo nekih tri milijarde evra“, objašnjava predsednik Fiskalnog saveta.

„Uz dug lokala i docnju koje nisu garantovane, dolazimo do iznosa od 40 milijardi evra, što je 105 odsto bruto domaćeg proizvoda. I to bi opet bila relativno konzervativna procena jer nismo uključili sva javna preduzeća“, kaže Petrović.

Polemiku oko toga kako se izračunava dug započeo je Siniša Mali kada je izneo podatak da je prethodna gradska vlast, odnosno Dragan Đilas, u kasi grada 2013. ostavio  dug od oko 1,2 milijarde evra. Taj iznos je bio tri puta veći od zvaničnog podatka Uprave za javni dug. Upravo na taj iznos pozivao se i Fiskalni savet koji je saopštio da je dug Beograda oko 400 miliona evra

PROČITAJTE CELI TEKST I POGLEDAJTE VIDEO PRILOG  OVDE

Izvor: Insajder

Prethodni članci

Ostavite komentar