EKONOMIJA VAŠ STAV

Gojko Ilić: Vlada krši Zakon o umanjenju penzija i zbog toga NIKO NE ODGOVARA!

Najnovije izjave Predsednika Republike Srbije i Predsednika Vlade razočarale su javnost, a posebno stručnu, da se Zakon o penzijama može ukidati NE POŠTUJUĆI Ustav Republike Srbije!!!

Foto: Pixabay/ besnopile

Posebno zabrinjava njihov postupak, jer primedbe koje su upućene od stručne javnosti (Fiskalni savet, MMF i dr.) za njih NE VAŽI, već mora da se uradi onako kako oni kažu.

Pri umanjenju penzija od najviših organa Republike je rečeno da će to biti privremena mera, iako ona NIJE ZAKONITA već PROTIVUSTAVNA i da će trajati najviše 2 godine?!

U praksi je to sasvim drugačije, jer umanjenje penzija traje skoro četri godine i ne zna se kada će prestati iako su ispunjeni svi uslovi koji su uticali na smanjenje, a to su:

– NEMA ekonomske krize,

– NEMA fiskalnog deficita,

– javne finansije su zdrave,

– učešće penzija u BDP-u manje je od 11%, palo je na 10,5%, kako se navodi u članku „Vlada sprema dvogodišnje usklađivanje penzija“, objavljeno u POLITICI 12. maja 2018. godine.

Da zlo bude što veće ni Ustavni sud o ovome NEMA SVOJ STAV.

Iz Vlade se svi zalažu za poštovanje zakona i drugih propisa, a ona krši Zakon o umanjenju penzija i zbog toga NIKO NE ODGOVARA!

Vlada ima pravo na to, a drugi nemaju. Ako tako nastavimo sa praksom u kom pravcu ćemo ići???

Nadležni republički organi u svojim izjavama da nema dovoljno sredstava u Republičkom fondu PIO, NE POMINjU kako su se iz ovog fonda finansirale banje i drugi objekti i taj novac NIJE VRAĆEN PIO što je još veća ironija da Vlada želi da proda banje i da taj novac uplati u budžet Republike, a on treba da pripada republičkom fondu PIO.

Posebno želim da istaknem da je prethodna vlast, a njeni kreatori su bili Đelić i Dinkić, UKINULA SLUŽBU DRUŠTVENOG KNjIGOVODSTVA, i od tada je nastala velika pljačka društvene imovine i prestanak ili neredovna uplata poreza i doprinosa u Republički fond PIO, a da NIKO NIJE ODGOVARAO O EKONOMSKOM URUŠAVANjU Republike!!!

Sa predlozima koje nam daju predsednik Republike i predsednik Vlade, može se zaključiti da će jednog dana doći da svi penzioneri primaju isti iznos penzija.

Briga o zaštiti najugroženijih penzionera nije pitanje penzijskog zakona, već je to socijalno pitanje i tako ga treba tretirati. Ako bi do toga došlo da napravite uranilovku, onda se otvaraju mnogi problemi koji će destimulativno delovati na narod, jer nam onda NE TREBA školstvo, stručno usavršavanje i vraćamo se u prvobitnu zajednicu po skraćenom postupku.

Gojko Ilić, dipl. ecc.

Gojko Ilić je ekonomista u penziji, dugogodišnji radnik Savezne uprave carina SFRJ i pomoćnik ministra za cene u Vladi Ivana Stambolića

Ostavite komentar