EKONOMIJA

Građane Srbije RTB Bor košta svakog dana po 3000 dolara samo zbog dugova prema Mitilineosu

Kompanija Mitilineos poslala je dopis Vladi Srbije 5. januara 2018. godine podsećajući ih na obavezu, koju su preuzeli po odluci arbitražnog suda u Švajcarskoj, kojom se država Srbija obavezala da isplati kompenzaciju ovoj kompaniji u visini od skoro 40 miliona dolara, piše BIRN.
Foto: Screenshot/ Youtube

Podsetimo, Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da toj grčkoj kompaniji plati oko 40 miliona dolara zbog RTB Bora. Kako je saopštila grčka kompanija, Srbija je prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su „RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo“. Sud je naveo da je Srbija indirektno prisvojila investicije Mitilineosa bez kompenzacije.

U novom dopisu u koji je BIRN imao uvid, Vladi Srbije se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta građane Srbije skoro 3.000 dolara, tako da je od stupanja na snagu Odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine do danas Srbija dužna na ime kamata preko 200.000 dolara.

I taj se dug iz dana u dan uvećava.

BIRN je, kako se navodi u tekstu objavljenom na njihovom portalu,kontaktirao kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić za komentar, ali im je sugerisano da provere u Ministarstvu finansija direktno, jer je dopis na njih adresiran. U Ministarstvu finansija nisu mogli da im kažu ništa više o tom slučaju, osim što ih je PR menadžerka uputila na Ministarstvo privrede.

U dopisu u koji je BIRN imao uvid ne pominje se Ministarstvo privrede, na njih dopis nije adresiran, već samo na ministra finansija Dušana Vujovića, kao i na Upravu za trezor i Upravu za javni dug. Takođe, sa dopisom je upoznat i Milan Lazić iz advokatske kancelarije Karanović i Nikolić iz Beograda, koja zastupa državu Srbiju u ovom postupku.

Iz kompanije Mitilineos se pozivaju na odluku iz oktobra 2017. godine koja je konačna, a žalba Federalnom sudu Švajcarske, koju je Srbija preko svojih zastupnika podnela, ne odlaže izvršenje.

Kada je srpska javnost saznala da će Srbija morati da plati tih 40 miliona dolara, davno zaboravljenoj grčkoj kompaniji Mitilineos, iz Vlade Srbije su dolazili umirujući glasovi da će sve biti sprovedeno kako sud nalaže.

Tako je Ana Brnabić, predsednica Vlade, još krajem avgusta 2017. izjavila da to neće biti problem za budžet Srbije, jer je državna kasa u odličnom stanju: „Nije dobra vest, ali se neće drastično odraziti na budžet. Sva sreća, stvarno imamo suficit daleko više nego što je planirano. U principu ćemo možda morati da izbacimo jedan ili dva projekta, koji smo planirali do kraja godine iz finansiranja, što nije problem“, kazala je Brnabić.

Dakle, Srbije se bila obavezala da isplati kompenzaciju ovoj kompaniji u vezi sa sporom, koji je vođen još od 2005. godine, kada je ova grčka kompanija procenila da njen srpski partner RTV BOR ne izvršava obaveze prema sporazumima i ugovorima, koji su napravljeni još u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

Tada je SR Jugoslavija, u junu 1997. godine, bila potpisala međudržavni Sporazum sa Grčkom o zaštiti i promociji investicija.

Izvor: N1/ BIRN

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

One Reply to “Građane Srbije RTB Bor košta svakog dana po 3000 dolara samo zbog dugova prema Mitilineosu

  1. KOJA RAVNODUŠNOST?

    Državna „ljubav“ od 40 miliona evrića nije skupa, a zašto? Pored onolikog hvaljenog profita kojeg ostvario RTB Bor u protekloj godini (ministar je rekao da je 55 miliona evra), a država se optužuje, zbog garancije, da grčkom Mitilineosu duguje 40 miliona evra i svakog dana do ispunjenja obaveze građane Srbije košta 3000 evra. Sadašnje vlasti optužuju za takvu transakciju jednu od pređašnjih vlasti. Zaboravili da sadašnji čelnik RTB Bor, gospodin Spaskovski i tada, jer on zna gde u svakom momentu da se usidri ili preleti, je bio član menadžmenta RTB Bor u vreme aranžmana sa Mitilineusom, ako već nije zaboravio. Pitam njegovog mentora ΛV zašto dozvoljava, pored onoliko hvaljenih rekorda u proizvodnji bakra i profita i ostalih čarobnih i veličanstvenih uspeha kompanije RTB Bor, još uvek vezan za bednog budžeta države , da se i taj dug prebije na leđa jadnih, bednih i gladnih penzionea i ostalih građana. Pored toga, ostaju obaveze za izgradnju fleš peći u topionici i fabrike sumporne kiseline, zatim dugovanja prema Debisu, Glenkoru i ostalih. U ovim uspesima nisam naveo krađu zlata i zamuljenog zlatnog mulja, muljanje mutnom vodom sa bakrom, netransparentne trajektorije para i ostalih dobara RTB Bor. Ako ova dugovanja su presudna za privatizaciju RTB Bor, a nisu, onda možda i ima opravdanja. Ambicije menadžmenta RTB Bor i osobe iz vlasti su nezasite i bez limita?

Ostavite komentar