Plate u hrvatskoj 835 EUR, najniža veća od prosečne u Srbiji
EKONOMIJA REGION

Hrvatska: Svaki četvrti građanin ne plaća račune

U Hrvatskoj skoro svaki četvrti građanin kasni s plaćanjem računa i obaveza ili ih uopšte ne podmiruje, objavili su danas zagrebački mediji, pozivajući se na rezultate istraživanja o navikama plaćanja u Hrvatskoj i Evropi.

Istraživanje je po 11. put organizovano u 17 zemalja EU i po šesti put među 200 hrvatskih preduzeća, a pokazalo je da i u Evropi i u Hrvatskoj potoji blagi pozitivan trend u navikama plaćanja, prenose internet portali.

Ustanovljeno je da se smanjuju rokovi plaćanja, kao i da je manji broj računa plaćen nakon dospeća.

U Evropi se uopšte ne naplati tri odsto računa, dok je u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu 25 odsto, pri čemu skoro svaki četvrti građanin ili kasni s plaćanjem obaveza ili ih uopšte ne podmiruje.

Istraživanje pokazuje da se u Evropi kasni s plaćanjem svakog petog računa ili ga obveznici uopšte ne plate, što direktno ugrožava poslovanje svakog sedmog preduzeća.

Hrvati dugove podmiruju u proseku 21 dan nakon isteka roka za plaćanje, pri čemu građani plaćaju češće i brže nego poslovni korisnici – uz odobrenih 38 dana za plaćanje između poslovnih korisnika, oni koriste još dodatna 22 dana za podmirivanje svojih obaveza,ukupno 60 dana.

Građani nakon isteka roka kasne s plaćanjem obveza prosečno 18 dana, odnosno ukupno 45 dana, pokazalo je istraživanje.

Direktorica istraživačkog tima EOS Matrix Barbara Cerinski ocenila je da će se taj teret preneti na građane i kompanije.

„Istraživanje pokazuje da problemi u naplati direktno utiču na stvaranje gubitaka kod poslovnih subjekata, otežavaju im likvidnost i stvaraju dodatne troškove“, kaže Cerinski.

Ona upozorava da će čak 25 posto hrvatskih kompanija zbog nemogućnosti naplate potraživanja na neko vreme zaustaviti procese ulaganja, a posledica će biti smanjenje broja radnih mesta i zaustavljanje trendova zapošljavanja.

Izvor: Danas

Ostavite komentar