EKONOMIJA GRADOVI

I pored protesta građana, niški aerodrom predat državi

Posle skoro tri meseca i pored protesta građana, gradske vlasti Niša predale aerodrom „Konstantin Veliki“ državi Srbiji.

Foto: Ivan Dinić

Nakon tri meseca odlaganja, u Nišu je održana sednica gradske Skupštine na kojoj je odlučeno da se niški Aerodrom „Konstantin Veliki“ ustupi Republici Srbiji na upravljanje bez naknade.

Sa 44 glasova „za“ i pet „protiv“, odbornici SNS, SPS, JS, PUPS, SRS, Pokreta socijalista i Ruske stranke odlučili su, pored zahteva opozicije za glasanje prozivkom, da se aerodrom, sa kompletnom imovinom, sertifikatima i zemiljištem, preda državi na upravljanje.

Odluku koju je donela vladajuća koalicija obrazložio je Zoran Perišić, nekadašnji gradonačelnik Niša, a sada šef odborničke grupe SNS.

Kako prenose Južne vesti, Perišić smatra da su doneli odluku u interesu Grada Niša, građana i aerodroma. On je takođe dodao da je aerodrom dostigao svoj limit i da „Grad ne može više da nosi teret niškog aerodroma“.

Iako je sednica bila otvorena za javnost, predstavnicima inicijative „Ne damo niški aerodrom“ Milošu Boškoviću, Mladenu Jovanoviću i Rastislavu Diniću nije omogućen pristup sali niške skupštine. Zaposleni u Skupštini koji predstavnicima inicijative nisu dozvolili pristup, kazali su da su za to dobili usmeno naređenje, prenose Južne vesti.

Iz skupštinske sale isključen je i novinar niškog Media i reform centra uz obrazloženje da „nije dozvoljeno snimati živi prenos za društvene mreže“.

Tokom trajanja sednice, istovremeno se ispred Skupštine grada Niša okupilo nekoliko stotina Nišlija koji su poručili odbornicima da glasaju protiv poklanjanja Aerodroma državi. Pored zvižduka, zvuke pištaljke i glasnog „Glasajte protiv“, okupljeni građani simbolično okrenuli leđa zgradi Skupštine, izrazivši tako svoje nezadovoljstvo.

Rastislav Dinić je podsetio okupljene da je inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ u prethodna tri meseca iznela više argumenata koji pokazuju štetnost prepuštanja gradskog aerodroma Republici i da su gradske vlasti to ignorisale.

„Oni su prosto dobili naređenje iz Beograda i moraju da ispune to naređenje, a da pri tom izdaju sve građane Niša, interese Niša i aerodroma. To se zove izdaja!“, kazao je Dinić.

Foto: Ivan Dinić

Objavljeno na sajtu bbc.com 

Ostavite komentar