Kilogram prasetine plaćamo i do 760 dinara iako se cena ovog mesa prepolovila
EKONOMIJA SRBIJA

Kilogram prasetine plaćamo i do 760 dinara iako se cena ovog mesa prepolovila

Kilogram prasetine plaćamo i do 760 dinara iako se cena ovog mesa prepolovila

Za manje od mesec dana cena žive vage jagnjadi i naročito prasadi u Srbiji se survala – kilogram praseta staje svega 150 dinara dok u prodavnici cena istog mesa dostiže i do 760 dinara.

Prema podacima sa stočnih pijaca širom Srbije, u avgustu cena prasadi kretala se od 220 do 240 dinara za kilogram, uz dobru ponudu i veće interesovanje kupaca, ovog meseca prasad se prodaju tek za 150 do 170 dinara po kilogramu žive vage. Uz prosečnu ponudu i promet, cena jagnjadi prošlog meseca je bila i svih 280 dinara po kilogramu, dok je sada maksimalnih 230 dinara.

Sagovornici „Blica“ objašnjavaju da u septembru, koji je jedan od najmanje aktivnih perioda godine za promet žive stoke, obično dođe do primene nepisanog pravila – „što kukuruz bolje rodi, to je cena stoke niža“.

– Tako je ove godine i zato je, uz činjenicu da trenutno nema veće tražnje, cena drastično pala za manje od mesec dana, iako su se pre dva-tri meseca jagnjad držala na zavidnoj ceni do čak 280 dinara kilogram, a ni cena prasadi nije bila mnogo niža. Prasad su sada, međutim, ispod svake cene. Evidentna je znatno manja kupovina od klanica i mesara, pa se tržište sada praktično svelo na to da seljaci živu stoku jedino prodaju ugostiteljima. A kada je jedino tržište kafana, onda je mrka kapa – zla prilika – kaže Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručno-savetodavne službe, dodajući da se veća tražnja može očekivati tek s jeseni, kada počne sezona slava i preslava.

Za proizvođače, s druge strane, krivci za drastičan pad cena žive stoke su prekupci, koji, kako tvrde, rade za najveće lance klanica i mesara.

– Bar jednom godišnje mora da dođe do ovakvog sloma, a nas seljake niko ništa ne pita jer o svemu odlučuju velike klanice i trgovci. Po ovoj ceni ni na kraj pameti mi nije da prodam prase. Zato sam od 150 grla na svojoj farmi, čak 85 ubacio u tov jer se cena tovljenika i dalje drži na pristojnih 160 dinara po kilogramu. Ali ako padne na 120 dinara, što je ispod svakog minimuma isplativosti za gajenje, ja mogu samo da otkujem obore i pustim ih u livadu – razočaran je Branko Đuričić iz Gole Glave kod Valjeva.

Po rečima Marka Gavrilovića iz Dračića, odgajivača ovaca, mesare su praktično stale sa kupovinom jagnjadi.

– Jedino ih otkupljuju prekupci, koji ovu cenu i nameću. Uz to, kupovna moć stanovništva je niska, malo je ljudi koji jagnje mogu da priušte i za krsnu slavu, već se odlučuju na kupovinu dviske ili ovce, koje su jeftinije. Generalno, stoke je sve manje i kamo lepe sreće da je uzrok niske cene višak stoke na tržištu – kaže on.

Uvezeno meso definitivno nije uzrok pada cene domaće žive stoke, ističe Živojin Jovanović, generalni direktor „Trlića“, jedne od najuspešnijih domaćih industrija mesa.

– Uvozno se koristi za preradu, a ne kao konzumno na trpezi. Međutim, naše tržište žive stoke se nerealno brzo menja, tako da tražnje čas ima čas nema, a cene čas skaču ili padaju. U ovom segmentu apsolutno Evropu ne sledimo jer je na evropskoj berzi mesa trenutno trend dizanja cene, dok kod nas ona pada – navodi Jovanović.

Izvor: Blic/ Predrag Vujanac

Ostavite komentar