EKONOMIJA

Mađarska, nova destinacija za srpske gasterbajtere. Najmanje plate 500 evra

Veliki broj agencija za zapošljavanje nudi građanima Srbije zaposlenje u Mađarskoj, a trend odlaska u susednu zemlju mogao bi da zameni odlaske na rad u Slovačku bez obzira na to što su plate daleko od pravih gasterbajterskih.

Foto: Pixabay

Naši radnici u Mađarskoj uglavnom rade na radnim mestima za koje nije potrebna kvalifikacija i to najviše u auto-industriji. Plate su od 500 do 600 evra mesečno, a imaju plaćen smeštaj i jedan odlazak kući mesečno.

– Smena traje tri meseca, a ja sam bila na takozvanom probnom radu i jedva čekam ponovo da odem – priča Jovanka J. koja je radila u auto-industriji.

Posao, kaže, nije pretežak i sastoji se od uklapanja plastičnih delova za unutrašnjost automobila. Objašnjava da poslodavac onima koji zadovolje uslove nudi pomoć oko dobijanja vize prilikom sledećeg dolaska, ali i plaćanje svih propratnih troškova.

Kvalifikovani radnici mogu da očekuje veće zarade

– Ima prekovremenog rada, ali je više po želji. Ko hoće da dođe subotom da radi, može. Naravno, svi rade, jer drugačije plate ne bi bile dovoljno dobre da se barem oko hiljadu evra donese kući posle tri meseca rada – kaže Jovanka J.

Uslovi rada, prema oglasima kojih na internetu ima pregršt, slični su, a fabrike su uglavnom smeštene u pograničnim gradovima u blizini granica sa Austrijom i Slovačkom. Svi uglavnom nude početnu platu od 500 evra i ističu da znanje mađarskog jezika nije obavezno.

Ovakvi uslovi važe za rad u auto i elektro industriji, pa čak i u prehrambenoj i to za pozicije koje ne zahtevaju nikakve kvalifikacije, niti znanje jezika.

Na bolju zaradu, kako kažu u jednoj od agencija koja oglašava više radnih mesta svake nedelje, mogu da računaju kvalifikovani radnici i to posebno oni koji posao traže u metalskoj industriji, gde su zarade veće od 700 evra mesečno, dok poslodavac nudi plaćen smeštaj, pa čak i put od Srbije do Mađarske.

Budimpešta, Foto: Pixabay

Kako saznajemo, smeštaj je u apartmanima koji se nalaze u porodičnim kućama.

– Poslovi koji su fizički teži nose i veću zaradu. Uz prekovremeni rad u prvom odlasku mesečno može da se računa na 750 evra – kažu u agenciji.

Evropski mediji proteklih godinu dana bruje o nedostatku radne snage u Mađarskoj navodeći da država možda neće moći da održi veliki privredni rast jer i deo Mađara kreće trbuhom za kruhom na zapad Evrope gde su plate daleko bolje.

Obavezno proverite agenciju

U Ministarstvu rada kažu da je prošle godine na radu u Mađarskoj bilo oko 250 naših radnika i da su za odlazak radnika posredovale agencije koje imaju dozvolu da to rade. Takođe napominju da pri zapošljavanju mogu posredovati samo Nacionalna služba za zapošljavanje i agencije koje imaju dozvolu, a njihov spisak se nalazi na stranici Ministarstva

 

 

Izvor: Srbija Danas/Blic

Ostavite komentar