Mineralna voda „Milan Toplica“ – Podmiti koga treba, kupi, upropasti i zatvori! Hoće li lešinari ikad odgovarati ojađenoj Srbiji?

Mineralna voda sa izvora Viča, u blizini Prokuplja već 10 godina, preko oranica, otiče u reku Toplicu.
Mineralna tečnost odlazi u reku Toplicu, Foto: Lj. Mitić / RAS Srbija
Fabrika „Milan Toplica“ koja je nekada flaširala ovu vodu, iz državnog prešla je u privatno vlasništvo. ubrzo prekinula rad.
U opštini Prokuplje kažu da ne mogu da utiču da fabrika ponovo počne da radi.  Reč je o privatnom vlasništvu.
„Nekada zlato a sada blato“ – tako se najkraće može opisati sudbina mineralne vode“ Milan Toplica“ u Tularu.

Bila je ponos stare Jugoslavije nagrađivana na sajmovima u Parizu i Londonu. Preko 18 litara vode u sekundi izlazilo je sa glavnog izvora i flaširano bez dodatne prerade.

Danas i 10 prethodnih godina mineralna voda otiče u reku.

U opštini Prokuplje kažu da su nemoćni jer je fabrika sada privatno vlasništvo.

Bivši radnici pokušavali su u više navrata da nateraju novog vlasnika da pokrene proizvodnju, ali posle svega i dalje im ostaje samo žal za vremenima kada je ovde bilo zaposleno oko 200 ljudi.

Fabrika „Milan Toplica“ koja je flaširala ovu čuvenu vodu zatvorena je godinama, Foto: Lj. Mitić / RAS Srbija

U opštini kažu da za fabriku ima i novih interesenata koji bi je kupili, nabavili novu opremu i pokrenuli proizvodnju, ali da je sve u rukama sadašnjeg vlasnika.

Fabrika mineralne vode „Milan Toplica“ je prvi put privatizovana 2003. za 6,6 miliona dinara. Kupili su je „C market“, „Eko-produkt“ i „Atlas sistem“.

Iako su obavezu delimično ispunili kupovinom opreme za proizvodnju i iskopavanjem dva bunara, oprema i mašine nikada nisu nameštene, a početak rada sprečila je tada afera „stečajne mafije“ u kojoj su uhapšeni glavni investitori.

Nakon toga Agencija za privatizaciju raskida postojeći ugovor i 2011. fabrika je prodata kompaniji „Invest import internešenel“ iz Beograda po ceni od 165.444.000 dinara ili za oko 1,6 miliona evra.

Međutim, do danas novi vlasnik nije pokrenuo proizvodnju.

Foto:img.goglasi.com, Izvor: rtv.rs

Ostavite odgovor