Ministarstvo iznenađeno protestom radnika Goše

Povodom najave zaposlenih u Fabrici šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke, da će u utorak, 22. avgusta protestovati ispred Vlade Srbije, ministarstvo privrede saopštilo je danas da je „veoma iznenađeno“, da „protesti radnika nisu rešenje“, već da je „rešenje je u pregovorima“.

Ilustracija, Foto: Printscreen/ agencije

Piše: FoNet

Ministarstvo privrede veoma je iznenađeno najavom protesta radnika „Goše“, privatne kompanije u vlasništvu Lisnart holding limiteda, ispred zgrade Vlade Srbije, budući da su pre nepunih mesec dana predstavnici sindikata javno poručivali da im je država, koja i nema vlasničkog udela u toj firmi sa sedištem na Kipru, dala izuzetno korektnu ponudu.

„Država je uradila sve što je mogla. Nakon dogovora sa ministrom privrede Goranom Kneževićem možemo da prekinemo štrajk, ali ta odluka zavisi i od toga koliko će generalni direktor ponuditi da se plati novca radnicima. Ponuda ispred Vlade Srbije izuzetno je korektna za nas radnike“, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora „Goše“ Milan Vujičić posle sastanka sa ministrom Kneževićem i direktorom „Goše“ Milutinom Šćepanovićem krajem jula, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo privrede u potpunosti razume težak položaj radnika „Goše“, kao i zašto su štrajkovali skoro pet meseci, budući da ih je prethodni vlasnik „ŽOS Trnava iz Slovačke“ ojadio za oko 20 plata, godinama im nije uplaćivao doprinose, pa nemaju ni povezan radni staž.

Nejasno je, međutim, zašto bitno menjaju poruku koju su nedvosmisleno poslali pre samo mesec dana, ponovo traže pomoć države i najavljuju proteste.

Iako je „Goša“ u potpunosti privatna kompanija, država je učinila sve, u skadu sa zakonom, kako bi pomogla radnicima.

Obezbeđena im je jednokratna novčana pomoć od 60.000 dinara po zaposlenom, a zdravstvene knjižice su overene do 30. septembra 2017. godine zahvaljujući uplati od 6,5 miliona dinara Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje iz budžeta Republike Srbije.

Obezbeđena je i podrška oko reprogramiranja duga za uplatu poreza, doprinosa i povezivanje staža – a dugovi prema državi iznose više od 500.000.000 dinara, kako bi radnici i dalje mogli da računaju na zdravstveno osiguranje i povezivanje staža. Takođe, država je obezbedila „Goši“ mogućnost da nastavi proizvodnju kroz poslove sa „Hestilom“ i „Jugoimport SDPR“.

Ponuđena su i nova zaposlenja za radnike „Goše“, ali se na oglas preduzeća „Milan Blagojević – namenska“ iz Lučana u kojem su tražili 83 radnika iz „Goše“ nije javio niko, piše u saopštenju Ministarstva.

Ministar privrede Goran Knežević poručio je da protesti nisu rešenje, i još jednom pozvao vlasnika te fabrike da sednu za sto, kako bi zajednički došli do najboljeg rešenja za radnike „Goše“, zaključeno je u saopštenju Ministarstva privrede.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor