Ministri u Vladi Srbije: Ulazak u EU ukida sporazum o trgovini sa Rusijom

Jadranka Joksimović i Rasim Ljajić za Danas o poglavlju 29 u pregovorima sa EU

Ulazak u EU ukida sporazum o trgovini sa Rusijom

Jadranka Joksimović: Danom stupanja u članstvo, prestaje dejstvo važenja svih „free trade agreementsa“ sa zemljama van EU * Rasim Ljajić: Do punopravnog članstva imamo prava na ugovore sa tzv trećim zemljama, posle moramo da ih raskinemo

Poglavlje 29 u pregovorima sa EU, koje je Srbija otvorila 20. juna, a koje se odnosi na carinsku uniju, pretpostavlja raskidanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Rusije i Srbije u trenutku kada Srbija postane članica EU, saglasni su sagovornici Danasa, ministri u Vladi Srbije.

Piše: S. Čongradin

To znači da Srbija može da sklapa i primenjuje trgovinske sporazume sa takozvanim trećim zemljama sve dok ne postane punopravna članica EU, da bi odmah potom morala sve te sporazume da raskine, pa i onaj sa Rusijom.

– Poglavlje 29 se tiče carinske unije, i odnosi se carinske procedure i kvote koje primenjujete kad postanete članica i kada vaša granica postane deo carinske granice EU – ističe za Danas Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Ona naglašava da Ministarstvo za evropske integracije i Vlada Srbije za to spremaju akcioni plan mera, da bi u trenutku članstva Srbija bila spremna.

– Što se tiče ugovora o slobodnoj trgovini, danom stupanja u članstvo prestaje dejstvo važenja svih „free trade agreementsa“, sa zemljama van Evropske unije, sa nekim međunarodnim finansijskim organizacijama, ali i posebnih bilateralnih investicionih ugovora sa nekim od članica Evropske unije. Do tada, nema potrebe govoriti o prestanku važenja svih tih sporazuma – zaključuje sagovornica Danasa.

Prema rečima Rasima Ljajića, ministra trgovine i telekomunikacija, ukidanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Ruske Federacije uslediće tek po stupanju Srbije u punopravno članstvo u EU.

– Jasno i eksplicitno je naznačeno da Srbija ima pravo da sklapa ugovore i primenjuje ih sa državama koje nisu u Evropskoj uniji sve dok ne postane punopravna članica. U slučaju poglavlja 32 o spoljnoj politici postoji postepeno usklađivanje, a u poglavlju 29 nema toga – raskidate sporazume o trgovini sa trećim zemljama tek po stupanju u punopravno članstvo – ističe Rasim Ljajić za Danas.

Srbija je 20. juna otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU. Poglavlja 29 i 7 su otvorena na šestoj međuvladinoj konferenciji koja se održava u Luksemburgu. Srbija će, kako je tom prilikom istaknuto, tokom pregovora u okviru poglavlja 29 usklađivati svoju carinsku politiku sa carinskom politikom EU kako bi ulaskom u EU ušla i u evropsku carinsku uniju. Time se ukidaju carinske kvote za robu iz EU, a usklađuju zajedničke kvote prema trećim zemljama.

Sa ova dva, Srbija je do sada otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, a dva je privremeno i zatvorila.

Foto: Aleksandar Dimitrijević, agencije

Izvor: Danas

Ostavite odgovor