Može li još dublje da potonemo? Kladionice jedna od najvećih privrednih grana u Srbiji.

Od „Mozzarta“ živi 64.000 ljudi

Foto: dw.com

Na osnovu ukupnih poreskih obaveza i broja radnih mesta koje obezbeđuje, industrija igara na sreću spada u jednu od najvećih privrednih grana u Srbiji.

U ovom trenutku, samo kompanija Mozzart, koja čini četvrtinu ove privredne grane, direktno ili posredno preko dobavljača, obezbeđuje i podržava posao za oko 16.000 ljudi, što je gotovo svaki 175. zaposleni u Srbiji! Ako tome dodamo i njihove porodice, dobijamo podatak da samo od ove kompanije danas u Srbiji živi oko 64.000 ljudi!

Naime, prema analizi konsultantske kuće “Steinberg”, kompanija Mozzart je samo prošle godine u budžet Republike Srbije, ali i druge državne fondove, direktno uplatila 14 miliona evra. Gledano kroz prizmu brojki, ovaj iznos dovoljan je da se “pokrije” celokupni godišnji budžet za sportske nagrade i priznanja.

O kolikim poreskim obavezama je reč, kako je objasnila Koviljka Lončar, generalni direktor Mozzarta, govori i činjenica da bi ova kompanija, samo od svojih mesečnih redovnih dažbina mogla da isplati čak 2.500 bruto zarada u prosveti ili zdravstvu!

– Mozzart direktno i indirektno doprinosi dodatoj vrednosti u privredi Srbije sa 202,6 miliona evra, što predstavlja 0,6 odsto celokupnog BDP, ili svaki 170. evro dodate vrednosti u Srbiji. A, pri tome su svi vlasnici kompanije građani i poreski obveznici države Srbije i ostvareni profit ulaže se dalje u srpsku privredu – istakla je Koviljka Lončar.

NASTAVITE SA ČITANJEM OVDE

Izvor: Novosti/ Milena Popović

Ostavite odgovor