EKONOMIJA SVET

Nemačkoj potrebno milion radnika

Nemačkoj nedostaju stručnjaci – i to više nego ikada. Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage nemačka privreda godišnje gubi oko 30 milijardi evra. Da li je u Nemačkoj stvarno tako lako doći do posla? Posla ima, ali nema radnika – i to je veliki problem na koji ukazuje sve više nemačkih firmi, piše Dojče vele.

Foto: Pixabay

Nemačkoj trenutno nedostaje 440.000 visokokvalifikovanih radnika. Samo u elektroindustriji fali 50.000 inženjera, u IT sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u sektoru mašinstva raspisano oko 11.000 konkursa – odnosno 50 odsto više nego godinu dana ranije.

U međuvremenu, čak 60 odsto nemačkih kompanija ističe da im je nedostatak kvalifikovane radne snage najveći poslovni problem. Svaka peta firma zato traži mlade talente u drugim regijama, intenzivnije surađuje sa obrazovnim ustanovama i radi na prekvalifikaciji vlastitih radnika.

Čak 16 odsto firmi je uvelo fleksibilne radne modele poput „džobšeringa“, dok je 13 odsto firmi spremno zaposliti i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija, ali sa potencijalom daljeg razvoja, piše Jutarnji.

Cilj nemačke vlade je puna zaposlenost – i to već 2025. Prema nekim prognozama, Nemačkoj bi 2030. moglo nedostajati preko 3 miliona kvalifikovanih radnika. Trenutno je slobodno preko milion radnih mesta, ali je isto toliko i dugoročno nezaposlenih.

Izvor: Blic, Jutarnji list

Ostavite komentar