Oglasio se stručnjak koji nas je usrećio – Vlahović: Srbija da bude motor regionalnog razvoja

Prilikom otvaranja „Bečkih ekonomskih razgovora – beogradski sastanak 2017“ predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović je u svom izlaganju, istakao da će viši nivo regionalne saradnje svima u regionu olakšati i ubrzati put ka EU, a to je zajednički cilj celog regiona.

Ilustracija, Foto: e-kapija.com

On se u svom govoru posebno osvrnuo na Srbiju rekavši da je naša zemlja uspela reformama da stabilizuje finansije, zaustavi rast i smanji javni dug. Spoljnotrgivinski deficit i deficit ukupnog plaćanja tri puta je manji u odnosu na 2012. Usvojeno je nekoliko veoma važnih zakona važnih za nastavak strukturnih reformi.

Rekao je dalje da se, kada je reč o restruktuiranju državnih preduzeća, očekuje istinski progres ove i iduće godine.

Da podsetimo, Aleksandar Vlahović je karijeru započeo u Ekonomskom institutu. Rad se tada plaćao po učinku, a Vlahović je kao početnik imao veću platu od direktora instituta. Manje je poznato i da je političku karijeru počeo u SPO-u. U DS se učlanio istog dana kad je ubijen Zoran Đinđić (12. marta 2003). Radio je u „Diloit i Tušu”, od 2001. do 2004. bio ministar privatizacije. Kompaniju „EKI investment” osnovao je 2004, a u Ekonomskom institutu bio je od 2011. do 2014. Danas je vlasnik konsultantske firme Belgrejd kapital group (BCG). Govori engleski i ruski jezik.

Aleksandar Vlahović je čovek zbog koga se premijer Aleksandar Vučić na kopaoničkom Biznis forumu 2015. godine, posvađao sa novinarima

Ilustracija, Foto: NSPM

„Moj prijatelj Aca to nikada ne bi rekao”, odgovorio je predsednik vlade novinarki TV Vojvodina nakon što je zatražila da prokomentariše Vlahovićevu izjavu u kojoj je poslovna zajednica satanizovana.

„Ne, to nije rekao Aca Vlahović, to sam ja čuo od Vas gledajući sinoć televiziju”, odgovorio je premijer. „Stvarno hoćete da vam pročitam izjavu”, pitala je novinarka. Odgovor premijera bio je potvrdan. Vučić je zatim strpljivo čekao da novinarka pronađe papir sa Vlahovićevom izjavom u kojoj je pisalo isto ono što je i sama rekla minut pre toga.

„To je već politička izjava. Ali videli ste da su i Vlahović i profesor Dragan Đuričin, javno podržali mere koje preduzimamo”, branio je Vučić Vlahovića.

Prethodno je Vučić 2014. godineodbio poziv Saveza ekonomista Srbije, čiji je Vlahović predsednik, da dođe na Forum.

Smatra se da je tada i nastalo pomirenje vlasti i krupnog kapitala, čiji je sukob počeo onog trenutka kad je Vučić otvorio pitanje 24 sumnjive privatizacije.

I zaista od tada se na forumu demonstrirana nikad veća „ljubav” između vlasti i predstavnika ekonomskih teoretičara i praktičara, takozvanih tajkuna.

Izvor: agencije

Ostavite odgovor