Omiljeni tajkun svih vlasti, Miki Kostić, u problemu: Štrajk u Karneksu!

VRBAS – Sindikat „Nezavisnost“ i Samostalni sindikat u Industriji mesa „Karneks“ u Vrbasu, koja zapošljava oko hiljadu radnika, doneli su odluku o stupanju u generalni štrajk. Prema rečima Milojice Živkovića, glavnog poverenika sindikata „Nezavisnost“ i predsednika Štrajkačkog odbora, obustava rada u „Karneksu“, koji posluje u sastavu „MK grupe“ Miodraga Kostića, zakazana je za 15. avgust, i trajaće do ispunjenja zahteva.

Zaposleni, koje zastupa šestočlani Štrajkački odbor, zahtevaju povećanje zarada za 11,3 odsto, pokretanje pregovora za sklapanje novog kolektivnog ugovora i da se radnicima omogući da iskoriste godišnje odmore i slobodne dane iz 2015. i 2016.

Sindikalci su pozvali poslodavca da odmah počnu pregovori o utvrđivanju minimuma procesa rada, podsećajući da direktor preduzeća mora najkasnije pet dana pre početka najavljene obustave, da odredi zaposlene koji su dužni da rade za vreme štrajka. Ako se uslovi ne obezbede u tom roku, mere i način za njihovo ispunjenje će do dana određenog za početak štrajka utvrditi nadležni organ lokalne samouprave.

– Očekujemo da ćemo kao odgovorni i kompetentni socijalni partneri voditi pregovore u duhu dijaloga, sa obostranim uvažavanjem, i postići dogovor, koji će za posledicu imati poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih – rekao je Živković.

On je napomenuo da će članovi sindikata, u slučaju da se poslodavac ne odazove na poziv za pregovore, smatrati da je odbijeno sporazumno rešavanje štrajkačkih zahteva, ističući da bi takvo postupanje bilo u suprotnosti sa zakonom.

NA ČETIRI ADRESE

NAJAVA štrajka, sa predočenim radničkim zahtevima, upućena je 3. avgusta predsedniku „MK grupe“ Miodragu Kostiću, generalnoj direktorki „Karneksa“ Tijani Anđelić, direktoru Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Miletu Radivojeviću i predsedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu.

Foto: Jutarnji GLASnik/ Printscreen/ agencije, Izvor: Novosti

Оставите одговор