EKONOMIJA SRBIJA

Pečat za privredu otišao u istoriju

Privrednici će od 1. oktobra moći da prijave institucije koje im traže pečat putem mejla ukidanje.pecata@gov.rs

Od 1.oktobra se privredi u Srbiji, s obzirom na uvođenje e-uprave, više ne može nametnuti obaveza korišćenja pečata, a za mlade početnike u biznisu stupila je na snagu mera oslobađanja od poreza u prvoj godini poslovanja.

Ta dva postignuća obeležena su konferencijom „Ka administraciji bez suvišnih papira“ u Narodnom muzeju, a otvarajući skup premijerka Ana Brnabić je poručila da je to veliki dan za preduzetništvo u Srbiji.

Ona je istakla da je za konkurentnost srpske privrede, od kojeg poslednično zavisi i konkurentnost društva, radna mesta, plate… važno da se bude efikasniji, brži, transparentniji, te da je upravo zato e-uprava jedan od prvih prioriteta.

Navela je da je sledeći korak elektronsko arhiviranje i izrazila nadu da će vlada do kraja godine Skupštini predložiti zakon o elektronskom arhiviranju i da će on stupiti na snagu od januara naredne godine.

„Konačno pečat ide u istoriju. U 21. veku pečatu nigde drugde i nije mesto osim u muzeju“, podvukla je premijerka.

Brnabić i Klif na izložbi pečata
Moguća prijava institucija koje traže pečat

„Privrednici će od 1. oktobra moći da prijave institucije koje im traže pečat putem mejla ukidanje.pecata@gov.rs, a od 1. novembra vladina Kancelarija za IT i e-upravu u saradnji s NALED-om pokrenuće pozivni centar koji će pružati podršku službenicima, građanima i privredi u korišćenju elektronskih servisa i elektronskoj razmeni podataka.“

Ana Brnabić je ukazala i na značaj mere da u prvoj godini poslovanja mladi preduzetnici, koji su završili srednju školu ili fakultet ili ljudi koji su više od šest meseci „na birou“, a osnuju svoju firmu sa najviše do devet zaposlenih, ne plaćaju poreze i doprinose na zarade.

„Želimo da im poručimo da treba da probaju sami da sebi stvore posao, da naprave firme. Ako uspeju, svima će biti dobro, država će imati porez, oni će imati ustaljen posao i prihode. Ako ne, nije problem, niko nije prohodao, a da prethodno nije nekoliko puta pao“, rekla je Brnabićeva i dodala da će se primena mere širiti, ako bude dala rezultate.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je da jedna državna institucija ima i do 20 miliona stranica dokumanata, zbog čega strada šuma od 1.300 stabala.

Troškovi za upravljanje tim dokumentima je milion evra, a oko 100.000 evra treba za njihovo održavanje i skladištenje.

Istakao je i da je Velika Britanija izdvojila 5,2 miliona evra za razvoj e-uprave u Srbiji, što je čini najvećim međunarodnim donatorom u toj oblasti.

„Naš zajednički cilj je stvaranje transparentne, efikasne javne uprave u službi građana i privrede, unapređenje usluge koje štede vreme i novac i građanima i privredi“, poručio je britanski ambasador.

Ana Brnabić

Predsednik NALED-ovog Saveza za e-upravu Željko Tomić istakao je da je istraživanje Evropske komisije pokazalo da 95 odsto poslova koji građani i privreda obavljaju među sobom i pred državnim organima ne zahtevaju fizičko prisustvo i da je zato rešenje u e-upravi koja je bazirana na razmeni podataka, a ne dokumenata.

E-uprava, istakao je, znači pružanje usluga koje su transparentne i efikasnije, donosi 50 odsto uštede u vremenu i novcu, a smanjuje korupcije.

Podsetio je da je eZUP omogućio da institucije same razmenjuju podatke iz njihovih evidenicija, što je građanima do sada uštedelo više od 500.000 sati „rada za državu“, odnosno 57 godina čekanja u redovima.

U okviru projekta realizovana je i kampanja „Pitajte kada ćemo se osloboditi suvišnih papira“ sa ciljem jačanja svesti građana, privrede i javnih službenika o koristima prelaska na elektronsko poslovanje i upotrebu e-dokumenata. Pored svih propisa, video uputstava o e-poslovanju i e-rečnika, svi zainteresovani na portalu www.pitajtekada.rs mogu da nađu informacije o procedurama koje su građani nominovali za digitalizaciju i glasali za prioritete.

Izložbom pečatnjaka i pečata Srbije od 19 veka do danas, koja će biti organizovana u atrijumu Narodnog muzeja, na simboličan način biće prikazan „odlazak pečata u istoriju“.

Izvor: RTS  Foto:Screenshot

Ostavite komentar