DRUŠTVO EKONOMIJA

Penzioneri traže od države da vrati dugove u ratama

Udruženja najstarijih uputila pismo Vladi s predlogom za rešenje zahteva. Zahtevaju isplatu razlike u primanjima za četiri godine. Ideja je da se u donese program po kojem bi bili obeštećeni svi penzioneri

PENZIJA je imovina, odnosno svojina svakog penzionera, i u Ustavu piše da se njeno umanjenje mora vratiti po tržišnoj vrednosti. Ovaj stav zastupa većina udruženja penzionera i smatra da država mora da im isplati razliku u penzionim čekovima koje su primali u poslednje četiri godine zbog primene Zakona o privremenom umanjenju penzija.

„Idemo do Strazbura“-penzionerski protesti 2018.

Savezi penzionera Vojvodine i Srbije već su uputili pismo Vladi. Oni smatraju da nije dovoljno da se iznosi vrate, već mora i da se nadoknadi dug, jer je to pravo stečeno na osnovu godina radnog staža i uplaćenih doprinosa.

– Svi u Srbiji imaju pravo da primaju onoliku penziju koliku su zaradili – smatra Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine. – Predložili smo Vladi da donese poseban program i obešteti penzionere za prethodne četiri godine, koliko nam je skidano od primanja. Predlažemo da država u nekom određenom periodu obezbedi novac u skladu sa stanjem u državnoj kasi, uz određenu kamatu. U suprotnom bi sigurno došlo do tužbi pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Oni svoj stav obrazlažu kroz slučaj vojnih penzionera koji su zbog izbegavanja vanrednog usklađivanja penzija za 11,07 odsto, pre nekoliko godina, dobili spor protiv države. Budžet je to koštalo oko 16 milijardi dinara.

Mihajlo Radović, iz Udruženja sindikata penzionera, ističe da su se njihovi članovi odmah odlučili za tužbe.

– Opredelili smo se da podnesemo tužbe pred upravnim i osnovnim sudovima – kaže Radović. – Kakve god odluke sud da donese, mi ćemo ih prihvatiti. Naš stav je da kada neko nekome uzme pare, onda mora i da mu ih vrati.

Radović naglašava da veza između uplaćenih doprinosa i primanja mora da postoji i da ne može nijedna vlada da raspolaže primanjima onako kako ona misli da je najbolje.

– Bežanje od sistema švajcarske formule ili bilo kakve druge predvidive za usklađivanje penzija, urušavanje je PIO fonda – kaže on. – Ne može penzija da rešava pitanje socijale, odnosno onih koji imaju niže čekove, jer za tu oblast postoji zakon o socijalnoj zaštiti i njime se treba rukovoditi.

U Savezu penzionera Vojvodine smatraju da je uredba Vlade kojom se predlaže da se onima sa čekovima nižim od 34.000 dinara povremeno isplati određena pomoć dobar predlog. Na taj način se ne ugrožava penzioni sistem Srbije, a Vlada bi trebalo da proceni kada je to neophodno.

Izvor: Večernje novosti  Foto:Pixibay

Ostavite komentar