EKONOMIJA VESTI

PKB ide u ruke Arapa ili Kineza. Tender do 15. agvusta

PKB ide u ruke Arapa ili Kineza. Tender do 15. agvusta

Imovinu nekadašnjeg poljoprivrednog giganta, kome su se divili i u najrazvijenijim zemljama sveta, merkaju Kinezi, Arapi i kompanije iz zapadne Evrope

Ilustracija

Imovina Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) biće ponuđena na prodaju, saznaje Kurir.

Iz privatizacije, za koju će tender biti raspisan najkasnije do 15. avgusta, biće izuzeta samo imovina koja se vodi na državu, tvrdi Nikola Lazić, predsednik Nezavisnog sindikata PKB.

– Saopšteno nam je da će se preduzeće privatizovati prodajom dela imovine, što podrazumeva praktično sve osnovne delatnosti – ratarstvo, stočarstvo, osim komunalne delatnosti, odnosno vodovoda i kanalizacije u sklopu „Energotehnike“. Na prodaju će biti ponuđeno 17.000 poljoprivrednog i oko 7.000 hektara građevinskog zemljišta koje pokrivaju objekti PKB, a od prodaje će biti izuzeto ono što se vodi na državu, a to je 5.000 hektara obradivog zemljišta i nekoliko hiljada građevinskog zemljišta koje pokrivaju naselja – objašnjava Lazić.

On očekuje da će PKB, s obzirom na to da su ga obilazili predstavnici mnogih stranih i domaćih kompanija, biti prodat i da će posle privatizacije biti privatna kompanija.

– PKB su obilazili Kinezi, predstavnici „Al Dahre“, nekih evropskih i domaćih kompanija koji su se upoznavali s preduzećem. Pošto imamo iskustva s kombinatom Starčevo, verujem da će biti zainteresovanih za kupovinu PKB – kaže Lazić i dodaje da su u Ministarstvu privede obećali socijalni program od 450 evra po godini staža svim radnicima, i koji odlaze i koji ostanu da rade u novoj firmi, čime je 30 odsto radnika prezadovoljno.

Mišljenja stručne javnosti o prodaji PKB su podeljena.

– Ako bih bio u prilici da razmišljam na koji način treba rešiti pitanje PKB, ja ga ne bih prodavao, nego bih po sistemu tendera koji je raspisan za RTB Bor tražio strateškog partnera sa zadržavanjem većinskog vlasništva države – smatra Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

U kabinetu v. d. generalnog direktora PKB korporacije Momčila Jokovića rečeno nam je da se za sva pitanja u vezi sa PKB obratimo Ministarstvu privrede.

Milan Prostran

Važan za obrazovanje studenata

Agroekonomista Milan Prostran kaže da strepi da će onaj ko kupi PKB posle tri godine uništiti govedarstvo, plodno zemljište pretvoriti u pustinju i krčmiti ga kao građevinsko zemljište za ogroman novac:

– Meni je potpuno neprihvatljivo da će morati da se zadrži proizvodna struktura svega tri godine. Svi koji su kupovali prvo su želeli da se otarase stočarstva. Da sam ja država, ja bih PKB proglasio dobrom od opšteg nacionalnog značaja i ne bih ga privatizovao. To je prostor na koji će se Beograd širiti i država o tome treba da vodi računa. Drugo, ako prodaju PKB, više nećemo imati gde da obrazujemo studente.

Printscreen

LIČNA KARTA PKB

Osnovan: 27. decembra 1945.

1.600 zaposlenih u PKB

100 zaposlenih u zavisnim preduzećima

IMOVINA

28.520 ha zemljišta

23.470 ha u vlasništvu PKB

5.050 ha u državnom vlasništvu

20.500 ha zemljišta obradivo

9.000 muznih krava s pripadajućim podmlatkom

3.500 grla junadi u tovu

6.000 svinja

2.000 ovaca svih kategorija

farma koka nosilja kapaciteta 30.000 komada

330 traktora svih kategorija

Centar za doradu semena „Agroseme“

Fabrika stočne hrane

Centar za stočarstvo

ZAVISNA PREDUZEĆA

– „Eko-lab“

– „Agroekonomik“

– Veterinarska stanica PKB

– Poljoprivredna avijacija

– Zelena energija

DELATNOSTI

– primarna poljoprivredna proizvodnja

– ratarstvo

– stočarstvo

– prerada mleka

– prerada mesa

– proizvodnja koncentrovane stočne hrane

– prerada voća i povrća

– prerada žitarica

Šta se prodaje

17.000 ha poljoprivrednog zemljišta

7.000 ha građevinskog zemljišta koje pokrivaju objekti PKB

farme

stočni fond

mehanizacija

Brojke

154 miliona evra procenjena vrednost 51 odsto kapitala u 2015.

70% imovine PKB biće ponuđeno na prodaju

30% imovine koja se vodi na državu neće se prodavati

Izvor: Kurir/ Slavica Tomčić

Ostavite komentar