POČEO PROTEST RADNIKA GOŠE: Pratite uživo na Kurir TV

Tri meseca nismo primili ni dinara, tražimo da nas neko primi, da kaže šta će da se radi s nama!

Foto: Screenshot/ Kurir

BEOGRAD – U centru Beograda, tačno u 10 časova, počeo je protest 180 radnika fabrike šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke. Radnici protestuju ispred zgrade Vlade Srbije, u Nemanjinoj 11.

Oni su na samom početku ovog protesta najavili da neće odustajati i da će organizovati i nove ako ne bude pronađeno rešenje za isplatu zaostalih zarada. Podršku im pružaju radnici IMT i članovi Dveri, a u pozadini se čuju zvuci radničke himne – Internacionale i radničke koračnice iz vremena SFRJ „Da nam živi, živi rad“, uz povike nezadovoljnih radnika „Uaaa, uaaa“.

Radnici šinskih vozila Goša zahtevaju da ih neko primi i kaže im šta će biti sa njima. Okupljeni nose parole – Fabrike radnicima, Radnički protest, 24.000 spornih privatizacija, Plata – šta je to, Vratićemo oteto…

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić ponovio je danas na protestu da je zahtev radnika te fabrike da im Vlada pomogne da ostvare svoja prava jer je pomagala i drugim privatnim firmama.

– Jedini čovek koji je u kontaktu s novim vlasnikom jeste naš generalni direktor Šćepanović, ali apsurd je da ga ni on nikad nije video nego kontaktira s njim preko neke advokatske kancelarije u Beogradu. I on nam je rekao da prvo napravimo i zaradimo pa da nam da po 30.000 dinara. Mi smo mu rekli da mi ne tražimo ono što ćemo da zaradimo nego ono što smo zaradili – rekao je Vujačić i dodao:

– Svi su uzimali med iz naše činije, a sad kad ga nema hoće da nas zatvore – rekao je Vujičić dodajući da je bio dobar kad je ostavio ženu i sinčića od godinu dana i otišao da ratuje za ovu zemlju.

– Nisam ni sanjao da ću sada, sa pedeset i nešto, da protestujem ovde ispred ovog zdanja koje je za mene uvek bilo simbol ponosa – ogorčen je Vujičić koji dodaje i da se posle protesta radnici vraćaju u Palanku i Gošu gde izvršitelji upravo plene deo imovine.

 

– Da vidimo šta će biti i šta je ostalo od fabrike… Da ako možemo opremimo našu decu kako i koliko možemo za školu – kaže Vujičić i dodaje da ako se ništa ne reši „eto nas opet u Beogradu, ali ne samo na tri sata“.

„Došli smo sa zahtevom da nam neko kaže šta će da se radi sa nama. Oni nam obećaju jedno pa ne urade ništa, pa da vidimo gde smo i šta smo“, rekao je Vujičić.

 

On je dodao i da mu nikako nije jasno kako je moguće da Goša pet i po godina državi nije uplaćivala ni dinara poreza kad njihovi sugrađani koji u Palanci drže radnje dva meseca ne plate porez, a već dolaze da im zatvaraju. Prema njegovim rečima, radnici Goše oko 30 meseci nisu primili platu, te da se njemu lično duguje više od 650.000 dinara.

PRATITE UŽIVO PROTEST NA KURIROVOM YOUTUBE KANALU 

ILI NA PORTALU KURIRA OVDE

Izvor: Kurir

Оставите одговор