EKONOMIJA SRBIJA

Poljoprivrednici: Jeftino gorivo odmah, a ne u septembru!

U Srbiji i dalje traje nezadovoljstvo visokim cenama goriva. U Beograd su došli poljoprivrednici koji su tražili jeftinije gorivo u sezoni žetve. Međutim, nisu bili zadovoljni odgovorom, jer im je rečeno da jeftinije gorivo mogu da dobiju u septembru, ali će tada veći deo posla oko žetve već biti gotov.

Foto: Screenshot/ N1

Ni posle današnjeg sastanka poljoprivrednici neće otići sa odgovorom koji su očekivali. Kažu da im je ministar rekao da razume njihove probleme, ali i da gorivo ne može da bude jeftinije pre septembra. Poljoprivrednici kažu, njima je dizel potreban sad – pred žetvu.

„Pošto mi sad ulazimo u vršidbu pšenice i gorivo je neophodno da bude po nižim cenama. To rešenje je sad neizvodljivo – da se da gorivo pošto treba da se razgovara sa MMF-om. Mi smo ponudili da se ide u razmenu i da damo pet kila pšenice za litar dizel goriva“, rekao je Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika.

Poljoprivrednici kažu da plaćaju gorivo 160 do 170 dinara dok njihove kolege u pojedinim zemljama Evropske unije plaćaju oko 90.

„Ako mi imamo inpute veće za 50 odsto, a cenu istu kao u okruženju, čak i nižu, nije mi jasno kako možemo od svog gazdinstva da napravimo profitabilno gazdinstvo“, kaže Draško Živković iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika.

Kako kažu poljoprivrednici, na današnjem sastanku nisu precizirani ni iznos i količina goriva koje bi bilo oslobođeno akzice, a pominjano je oko 60 litara po hektaru.

Urednik portala Agrobiznis Goran Đaković kaže da o ceni goriva treba da se govori pre formiranja budžeta.

Kako u Ministarstvu vide predloge poljoprivrednika ostala je nepoznanica, jer učesnici sastanka sa državne strane stola nisu želeli da se oglase.

Izvor. N1, Vojislav Stevanović

Ostavite komentar