Posle razgovora sa šeikom Vučiću sinulo: Kinezi da prave leteće automobile i da kupuju svinjske papke u Srbiji!
EKONOMIJA

Posle razgovora sa šeikom Vučiću sinulo: Kinezi da prave leteće automobile i da kupuju svinjske papke u Srbiji!

Od svih 16 centralno-istočnih zemalja, koje su deo inicijative „Jedan pojas, jedan put“, Srbija već povlači najveća sredstva, a u razgovorima delegacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, u Pekingu, otvoren je čitav niz novih tema i predloženo mnogo projekata na kojima bi Kina i Srbija mogle zajedno da rade.

Vučić doputovao u Peking
Screenshot

Predsednik Vučić je danas novinarima potvrdio da se ti razgovori, odnosno predlozi, kreću od izvoza industrijskih ostataka u preradi svinjskog mesa, do saradnje na proizvodnji „letećih automobila“.

On je novinarima posle sastanka sa kineskim predsednikom rekao da se nada bi kineski investitori u Srbiji mogli da otvore fabriku električnih automobila i autobusa, kao i da proizvode „leteće automobile“.

– Imamo neke ideje koje sam dobio posle razgovora sa šeikom Muhamedom Bin Zajedom (UAE), nešto oni rade i zajedno – rekao je Vučić.

– Ima puno ideja o kojima razgovaramo sa Kinom. Od sitnih stvari, kako, na primer, da u narednih šest meseci rešimo pitanje izvoza svinjskih nogu, papaka i svega onoga što se kod nas baca ili ne koristi u dovoljnoj meri. Pa do toga da razmišljamo da im kažemo ‘dajte da vidimo šta ćemo sa tim litijumom i jadaritom u Zapadnoj Srbiji – rekao je Vučić i nastavio:

– Da vas zamolimo za fabriku električnih autobusa i električnih automobila, do toga da znamo da radite prototip letećih automobila, hajde da probamo da nešto od toga napravimo u Srbiji – preneo je Vučić danas posle susreta sa kineskim liderom Si Đinpingom, a uoči nastavka posete Kini, susreta sa premijerom Li Kećijangom i učešća na sastanku „Novih pobednika“, u okviru Svetskog ekonomskog foruma, „letnjeg Davosa“ u Tjenđinu.

Posle razgovora sa šeikom Vučiću sinulo: Kinezi da prave leteće automobile i da kupuju svinjske papke u Srbiji!
Ilustracija, Foto: Agencije, Pixabay

Srbija već povlači najveća sredstva zahvaljajujući svojim projektima, i to više nisu projekti kao što su bili ranije.

– Reč je o preferencijalnim kreditima, a ne komercijalnim, za infrastrukturne radove – precizirao je Vučić.

Zahvaljujući saradnji s Kinom, nekadašnji giganti, koji su godinama bili problem Srbiji, danas to više nisu, a tokom aktuelne posete bilo je reči sa kineskom stranom i o izgradnji industrijske zone u Smederevu i Borči.

Predsednik je najavio da će sutra u Pekingu biti razgovora i sa Sinopekom, najvećom naftnom petrohemijskom kompanijom na svetu, kako bi se pronašlo rešenje za petrohemijski kompleks u Srbiji.

– Ono što oni znaju to je da mi, uprkos nekada prikrivenim, nekada manjim, nekada većim pritiscima, čuvamo svoje prijateljstvo s Kinom. Oni to poštuju. Srbija je nezavisna i suverena zemlja, koja sama donosi svoje odluke za razliku od nekih drugih. To ima svoju cenu koju plaćamo na nekoj drugoj strani, ali mislim da vodimo dobru politiku – ističe predsednik Srbije.

Vučić je poručio da Srbija hoće „ekonomski da pobeđuje u regionu“ i da se država ekonomski ubrzano razvija.

RTB Bor će, kaže, onog sekunda kada Kinezi otvore rudnik Cerovo i ulože 300 miliona kao i dodatni novac u Majdanpek, to će doneti dodatnih 1,5 posto rasta BDP-a.

„Pričamo o ogromnim brojevijma. A, da bi ljudi razumeli u Srbiji, 1,5 posto obično znači da imamo 600 miliona evra godišnje više, koje možemo da potrošimo a da nismo zaduženiji“.

Vučić je poređenja radi, rekao da deonica puta Preljina-Požega, košta 600 miliona evra.

Izvor: Blic

Ostavite komentar