Povećanje plata u vojsci i različite matematike Aleksandra, Aleksandra i Ane

„Metafizika“ plata u vojsci i različite računice

Ilustracija, Jutarnji GLASnik, Printscreen/ agencije

Da li će biti bolje posle povećanja plata u javnom sektoru? Za početak, morali bismo da saznamo koliko će plate biti veće. Konkretno – plate pripadnika vojske različito računaju ministar odbrane i predstavnici sindikata.

Plate veće nego ikada ili slične kao pre smanjenja 2014. godine – kako ovu dilemu prethodnih dana tumači predsednica Vlade Srbije?

„Pa… Kako da vam kažem… Kao metafiziku, stvarno, ne znam kako drugačije to mogu da komentarišem“, rekla je premijerka Ana Brnabić u utorak.

Na nauku se pozivao i predsednik Aleksandar Vučić, a baratao je i konkretnim ciframa: „Kako će 450 evra, ne dinara nego evra, da bude manje od 350 evra – nek mi neko objasni tu matematiku. Voleo bih tog stručnjaka, tog matematičara da dođe i to mi kaže“.

Predsednik nije precizirao kome su to plate povećane za 100 evra, a svoje brojeve imao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u nedelju izjavio: „Profesionalni vojnik je ima 34.611 dinara, pre smanjenja. Sa povećanjem od 10 odsto profesionalni vojnik će 1. januara 2018. godine imati 39.216 dinara“.

Dakle, ministar tvrdi da će plata profesionalnog vojnika biti veća za čak 4.600 dinara. Sasvim drugačije pokazuju podaci Vojnog sindikata:

Profesionalni vojnik – za 2.156 dinara
Podoficir – za 2.853 dinara
Oficir – za 4.073 dinara
General – za 7.735 dinara

Predstavnici sindikata izračunali su i uporedili osnovicu za obračunavanje svojih plata 2014. godine i sledeće, 2018.

„Ta osnovica je iznosila 26.284 dinara. Nakon trenutka umanjenja visina osnovice je 25.335 dinara. Što znači da 10 odsto povećanja obećanih, ako se ikada dese, iznosiće 2.534 dinara. Od tih para kada nam vrate ono što nam duguju, što su nam neosnovano oduzeli – to je 949 dinara, ostaje nam da će naša osnovica biti povećana za 1.585 dinara“, navodi Duško Tolmač iz Vojnog sindikata Srbije.

S obzirom da dve matematike nisu moguće, čija je prava biće jasnije tek u drugoj polovini februara kada će biti moguće izrazunati januarske uvećane zarade.

Izvor: N1/ Jovana Štetin

Оставите одговор