Preduzećima od Pokrajine od 3.000 do 5.000 evra po novozaposlenom
EKONOMIJA

Preduzećima od Pokrajine od 3.000 do 5.000 evra po novozaposlenom

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za otvaranje novih radnih mesta za realizaciju investicionog projekta.

Preduzećima od Pokrajine od 3.000 do 5.000 evra po novozaposlenom
Foto: M. A. M.

Ukupan iznos je 200.000.000 dinara, od kojih se 60 odsto novca dodeljuje privrednim društvima koja investiraju u opštine treće i četvrte kategorije razvijenosti, a preostalih 40 odsto za one investitore koje se opredele za lokalne samouprave iz prve i druge kategorije.

Cilj konkursa je otvaranje novih radnih mesta u malim, srednjim i velikim privrednim društvima koja ulažu u Vojvodini i u kojima je predviđeno otvaranje najmanje deset radnih mesta, a najviše 100 u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora. Novozaposleni treba da budu u radnom odnosu najmanje naredne tri godine u malim i srednjim privrednim društvima, odnosno 60 meseci kod velikih privrednih društava.

– To je treći konkurs koji se sprovodi iz Buyetskog fonda za sprovođenje mera razvojne politike, i nema ni najmanje sumnje da će novac biti utrošen jer tokom prethodna dva konkursa, tačnije iz dosadašnje prakse, imamo situaciju da svakoga puta imamo dva do tri puta više zahteva nego rasploživih sredstava, što nam daje vetar u leđa i znak da smo na dobrom putu kada je u pitanju ta konkursna mera koju sprovodimo nešto više od godine – kaže za „Dnevnik“ pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić.

U proteklu nešto više od godinu, u saradnji s Razvojnom agencijom Vojvodine, obezbeđeno je više od 1.080 novih radnih mesta u pokrajini, vodeći se prioritetom ove pokrajinske vlade, a to je ubrzan ekonomski razvoj Vojvodine (Ognjen Bijelić)

Na konkursu, koji je otvoren do ponedeljka, 15. oktobra, Pokrajina dodeljuje za prvu grupu razvijenih opština bespovratno maksimalno 3.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, po novootvorenom radnom mestu, za drugu grupu 4.000 evra, a za treću i četvrtu 5.000.

Promena investicione slike u Irigu, Žablju…

– Trudimo se da unapredimo i podstaknemo opštine iz treće i četvrte kategorije razvijenosti ali ne na štetu razvijenih opština. Promeniti investicionu sliku je težak i iscrpljujući posao, ali mi polako uspevamo u tome. Imamo konkretne primere u opštinama Irig, Oyaci, Kovačica i Žabalj, gde je kroz prva dva ciklusa investirano gotovo 70 miliona dinara, a što je rezultiralo s 50 zaposlenih osoba, ali i opština Bač, Alibunar i Titel, gde je putem dodele novca za nabavku opreme u malim i srednjim privrednim društvima investirano takođe više od 70 miliona dinara, što je doprinelo otvaranju novih pogona, povećanju izvoza, podsticanju zdrave konkurencije, čime animiramo domaću proizvodnju – napominje pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Pravo učešća imaju sva privredna društva upisana u Registar privrednih subjekata sa sedištem u Srbiji koja realizuju investicioni projekat u Vojvodini. Jedino privredna društva koja obavljaju trgovinsku delatnost, ili delatnost u oblasti proizvodnje čelika, uglja i sintetičkih vlakana, nemaju pravo na bespovratna sredstva.

– Tom merom predviđa se otvaranje između 300 i 400 novih radnih mesta. Od 200 miliona dinara, 60 odsto novca usmeravamo ka opštinama treće i četvrte kategorije, dok preostali deo opredeljujemo opštinama prve i druge kategorije – ističe Bijelić.

Usmereno je više od šest miliona evra za nova radna mesta i nabavku najsavremenije tehnološke opreme u 16 kompanija

Na osnovu podataka iz Mape registara mera i podsticaja regionalnog razvoja, koja je objavnjena na sajtu Agencije za privredne registre, u Vojvodini je jedino opština Opovo u četvrtoj grupi razvijenosti, što znači da se tu beleže prihodi manji od 60 odsto od onih zabeležnih na nivou države. U prvoj grupi po razvijenosti su Novi Sad, Bačka Palanka, Vršac, Beočin, Vrbas, Kanjiža, Pančevo, Pećinci, Senta, Subotica i Stara Pazova. Te lokalne samouprave imaju prihode veće od republičkih. U drugoj grupi, a to znači od 80 do 100 odsto republičkog proseka, su: Ada, Apatin, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bečej, Zrenjanin, Inđija, Kikinda, Kula, Novi Kneževac, Ruma, Sombor, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci i Temerin. Trećoj grupi vojvođanskih opština, a to znači da imaju od 60 do 80 odsto republičkog proseka, pripadaju: Alibunar, Bač, Bela Crkva, Žabalj, Žitište, Irig, Kovačica, Kovin, Nova Crnja, Novi Bečej, Oyaci, Plandište, Sečanj, Srbobran, Titel, Čoka i Šid.

Bijelić navodi da je to jedna od podsticajnih mera, te da se sprovode i drugi konkursi, poput onog za dodelu novca jedinicama lokalnih samouprava, kao i konkursi za nabavku opreme u privrednim društvima, i da se tokom sprovođenja bilo kojeg konkursa uvek vode principom ravnomernog regionalnog razvoja.

RAV je uspešan mehanizam

– Razvojna agencija Vojvodine efikasan je mehanizam za podsticaj zapožljvljnju i investicijama i, osim saradnje koju Sekretarijat ima direktno s njom, nedavno je, kao što znate, potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Razvojne agencije Vojvodine i četiri fakulteta Univerziteta u Novom Sadu: Poljoprivrednog, Ekonomskog, Tehnološkog i Fakulteta tehničkih nauka, kojim su definisane zajedničke aktivnosti na realizaciji razvojnih projekata i povezivanju privrednog i naučnog sektora. Izvesno je da Pokrajinska vlada namerava da u sledećoj godini pruži veću finansijsku podršku svim programima koje realizuje Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu u koordinaciji s Razvojnom agencijom Vojvodine, a za kojima je interesovanje sve veće – zaključio je Ognjen Bijelić.

On podseća na to da je u proteklu nešto više od godinu, u saradnji s Razvojnom agencijom Vojvodine, obezbeđeno više od 1.080 novih radnih mesta u pokrajini, vodeći se prioritetom ove pokrajinske vlade, a to je ubrzan ekonomski razvoj Vojvodine. Takođe, usmereno je više od šest miliona evra za nova radna mesta i nabavku najsavremenije tehnološke opreme u 16 kompanija.

– To dovoljno govori o uspešnosti projekta u koji smo ušli pokrećući takav tip konkursne mere i animiranja domaće privrede – ističe Bijelić.

Napominje i da će sekretarijat na čijem je čelu nastaviti da podstiče zapošljavanje putem konkursa za dodelu novca privrednicima, ali da se istovremeno radi na više polja da bi iskoristili svi instrumenti i poluge u ostvarivanju ubrzanog ekonomskog razvoja.

Lj. Malešević – A. Savanović

Izvor: Dnevnik

Ostavite komentar