EKONOMIJA KOLUMNE

Priče o privrednom rastu ostaće samo bajke upisane u knjigu najvećih manipulatora u 21. veku

Kasno, Srbija prikovana za evropsko dno
Ilustracija: Jutarnji GLASnik, Foto: agencije

Ovim tempom, Vlada Republike Srbije će nas vratiti sto godina unazad, ukoliko građani Srbije to dozvole.

Autor: Mr Danijela Ružičić

 

Priče o privrednom rastu i ostalim bajkama, ostaće samo bajke, nadam se, upisane u knjigu najvećih manipulatora u 21. veku. Iako najavljen privredni rast, od samo nekoliko procenata je poražavajući. Građani Srbije nemaju strpljenja, a svi zajedno, nemamo ni vremena. Nažalost, nikakav privredni rast građani neće osetiti. Srbija danas sve više zaostaje za evropskim državama, a posebno za posttranzicionim zemljama koje beleže višestruko veći privredni rast i zapošljavanje.

 

Ako pogledamo većinu ekonomskih parametara, Srbija ostaje prikovana za evropsko dno. Ako bismo i uzeli u razmatranje strukturu Bruto društvenog proizvoda, građani moraju da znaju da je ovaj pokazatelj vrlo manipulativne prirode, posebno kada se uzme u obzir da je Srbija prihvatila promenu metodologije obračuna BDP-a. Vlada Republike Srbije na to, naravno, nije imala uticaja.

 

Srbija se danas ne može ni u kom slučaju porediti sa Nemačkom, Austrijom, već isključivo sa posttranzicionim državama, koje su i u lošijem okruženju ostvarivale rast od 5 odsto. Srbija je danas kumulativno lošija nego što je to bila i pre početka svetske ekonomske krize iz 2008. godine (od tada do danas je prošlo 10 godina!). Ono što je još poražavajuće je činjenica da sve više zaostajemo. Standard građana je u poslednjih 5 godina urušen za više od 15 odsto, a nezaposlenih mladih je daleko najveća od svih posttranzicionim zemljama.

 

Srbija za vreme napredno-nazadnjačke interesne grupe nije iskoristila nijednu priliku da ulaganje u domaću poljoprivredu, ali je tako velikodušna kada iz budžeta treba dati subvencije nekakvim stranim investitorima, koji se ovde zadržavaju samo dok ne potroše novac iz budžeta, a potom ucenjuju kako bi dobili još.
Srbija nije iskoristila priliku za otvaranje novih radnih mesta niti pomoći domaćim preduzetnicima. Srbija je danas, nažalost, manje konkurentna neko pre 5-6 godina. Da budem iskrena, prilika nije ni napravljena.

 

Poštovani čitaoci, ko je odgovoran? Imenom i prezimenom mora da odgovora. Dragi čitaoci, hajde da tražimo odgovornost, pojedinačnu, individualnu, političku, krivičnu, materijalnu, vreme je da im kažemo da ne želimo da slušamo iste bajke. Da li ćemo da čekamo 500 godina na odgovore i odgovornost? Mislim da ne treba da plaćamo za njihove greške i njihove grehe iz prošlosti. Ne želimo više prevrtljivu politiku sa 1.000 lica po potrebi. Da li to oni pokušavaju da nas sve umešaju u plaćanje dugova za kredite koji su oni pojeli i popili?

 

Gde ono beše granica sa Hrvatskom (Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica)?

Kad bismo znali, možda bi nam bilo i jasnije čije grehe ispaštamo…

 

Neovlašćeno korišćenje ovog teksta bez dozvole autora, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar