Proizvođači maline najavili protest u Ivanjici: Hladnjačari ne poštuju preporuku o ceni

Proizvođači maline, okupljeni u Asocijaciju proizvođača jagodastog voća „Malinari Srbije“, najavili su da će u subotu organizovati protest u Ivanjici, na kome će zahtevati veću otkupnu cenu tog voća.

Ilustracija, Foto: Glas Zapadne Srbije/printscreen / Sukob malinara

Piše: N. Kovačević

– Tražimo da se poštuje preporuka sa sastanka sa otkupljivačima i izvoznicima o tome da akontna cena raste onako kako bude rasla izvozna cena maline, a garant te preporuke je Vlada Srbije, rekao je za Danas Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije „Malinari Srbije“.

On je naveo da je prema podacima Uprave carina trenutna izvozna cena griza od dva do 2,8 evra, a najkvalitetnije maline, odnosno rolenda, od 3,2 do 3,8 evra, dok otkupljivači i izvoznici proizvođačima plaćaju kilogram sveže maline 128 do 165 dinara, te da malinari zahtevaju da otkupna cena ne bude manja od 220 dinara.

Radović je rekao da je jedan od zahteva da se u rešavanje problema uključi predsednik države Aleksandar Vučić.

– Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, odgovorio nam je dopisom u kome je naveo da to nije u nadležnosti predsednika Republike. Međutim, mi zahtevamo da nas primi Aleksandar Vučić kako bismo videli da li su monopolisti i kriminalci jači od države, naveo je Radović i istakao da otkupljivači i izvoznici pokušavaju ponovo da izigraju malinare.

On je objasnio da će protest u Ivanjici biti miran, da će okupiti proizvođače iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga i da će, ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtevima, protestna okupljanja uslediti u Arilju, Užicu, Prijepolju i drugim mestima u Srbiji.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor