EKONOMIJA

Protest malinara: Tajkuni poput Miškovića i drugih snižavaju otkupnu cenu maline

Proizvođači „crvenog zlata“ protestovali ispred Vlade Srbije

Država hladnjačarima majka, malinarima maćeha
Foto: N1/Printscreen

Oko 200 proizvođača malina protestovalo je danas ispred Vlade Srbije nezadovoljno zbog neispunjenih obećanja predstavnika vlasti o ceni ovogodišjeg roda tog voća.

Piše: G. Vlaović

Protest je organizovalo Udruženje poljoprivrednih proizvođača Užica i Udruženje Limska dolina, koje okuplja malinare iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. Među onima koji su došli da podrže proizvođače „crvenog zlata“ bili su primećeni Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri, predstavnici Studentskog fronta, organizacije poznate po zalaganju za besplatno studiranje i agroekonomista Miladin Ševarlić.

Malinari su od svojih predstavnika, na čelu sa Slađanom Stanković, predsednicom skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užica, koji su ušli u Vladu Srbije na pregovore kategorično tražili da odbiju svaki razgovor ako u njemu ne učestvuju Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije ili Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.Do toga ipak nije došlo jer su saradnici ministra Nedimovića objasnili da on ne može da prisustvuje sastanku zbog drugih obaveza. Predstavnici malinara su prihvatili razgovor sa Nedimovićevim saradnicima na kojem im je predočeno da cenu maline određuje tržište a ne država te da nadležni ne mogu da obezbede veću otkupnu cenu maline. To je izazvalo burno nezadovoljstvo demonstranata ispred Vlade Srbije koji su zamerili svojim predstavnicima što odmah nisu napustili sastanak kada je bilo evidentno da mu neće prisustvovati premijerka Brnabić i miistrar poljoprivrede Nedimović.

– Mi smo se ipak odlučili da razgovaramo, između ostalog zato što nismo ni imali zakazan sastanak, pa smo želeli da interese malinara odbranimo na najbolji mogući način. Na žalost,nismo uspeli da poboljšamo otkupnu cenu za rod maline, odnosno nadležni u Ministarstvu poljoprivrede su nam rekli da ne mogu ništa da učine po tom pitanju. Rečeno nam je da će 25.januara biti održan sastanak ministra poljoprivrede sa hladnjačarima i malinarima na kome će se razgovarati o uslovima otkupa maline u 2018. godini. Mi ćemo i tada insistirati na našim zahtevima za 2017. godinu kada je reč o otkupnoj ceni ali nemamo nikakve garancije da će naši zahtevi biti uslišeni – kaže za Danas Slađana Stanković. Ona dodaje da su malinari veoma nezadovoljni kako zbog toga što Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo ono što je ranije obećalo tako i zbog toga što njihove predstavnike nije primio ministar Nedimović, odnosno premijerka Brnabić. – Podsećam da nam je ministar Nedimović pre nekoliko meseci obećao da ćemo dobiti cenu od 180 do 190 dinara po kilogramu maline. Nije rešeno geografsko poreklo srpske maline, nisu nadoknađene štete od elementranih nepogoda, nije formiran Nacionani savet za malinu. To znači da nije ispunjeno ništa od onoga što su nam predstavnici države obećali – ističe Slađana Stanković.

Malinari sa kojima je reporter Danasa razgovarao ispred zgrade Vlade Srbije veoma su nezadovoljni jer smatraju da vlasnici hladnjača u Srbiji imaju monopol i da na taj način direktno snižavaju otkupnu cenu maline ispod ekonomski opravdanog nivoa. Tvrde da su oni u sprezi sa državom zbog toga što su vlasnici najvećih hladnjača u Srbiji „tajkuni poput Miroslava Miškovića i drugih“ kao i da imaju svoje predstavnike „na ključnim pozicijama u Privrednoj komori Srbije“. Otkupna cena tog voća ostala je na iznosima od 125 do 150 dinara po kilogramu što je nedovoljno zbog čega je veliki broj malinara, kako nam je rečeno, doveden na rub egzistencije.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar