EKONOMIJA

Protest: NEĆEMO ZAREZE, STAVIMO TAČKU NA PLjAČKU PENZIONERA

Pod sloganom „Nećemo zarez, stavimo tačku na pljačku penzionera“  12. juna penzioneri u centru Beograda održaće protest, nezadovoljni između ostalog, najavom i vremenom ukidanja zakona o smanjenju penzija.

Protest organizuje Udruženje sindikаtа penzionisаnih vojnih licа Srbije USPVLS uz podršku sindikаtа i udruženjа penzionerа i sindikаtа zаposlenih, u 18 sati nа Trgu Nikole Pаšićа, a pozvani su kako vojni, tako i civilni penzioneri, kao i zaposleni građani koji su svesni da je potrebno zaštititi penzijski sistem od daljeg urušavanja.

Protest penzionera

Ne damo naše teško zarađene penzije!
Prenosimo Saopštenje:

NEĆEMO ZAREZE, STAVIMO TAČKU NA PLjAČKU PENZIONERA

 Prenosimo saopštenje u celini.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS),
uz podršku sindikata i udruženja penzionera i sindikata zaposlenih, zakazalo je protest 12. juna 2018. godine u 18 sati na Trgu Nikole Pašića sa motom “NEĆEMO ZAREZE, STAVIMO TAČKU NA PLjAČKU PENZIONERA”.
Javni skup organizujemo sa ciljem iskazivanja nezadovoljstva
  • -urušavanjem ustavnog poretka donošenjem i primenom nesistemskog zakona o smanjenju penzija
  • -nesprovođenja odluka Ustavnog suda o pravima vojnih penzionera
  • -podržavljenja i urušavanja Fonda PIO
  • -opstrukcije Ustavnog suda Srbije u ocenjivanju ustavnosti zakona i
  • -manipulacija koje se vrše sa penzionerima od strane –
  • Predsednika Srbije najavom načina i vremena ukidanja zakona o smanjenju penzija.
Predsednik Srbije najavljuje ukidanje Zakona i nelinearno usklađivanje penzija nekim novim leks specijalisom kojim bi konačno sahranili Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Ukidanje Zakona je najavljeno krajem ove ili početkom sledeće godine iako od decembra 2017. godine, slušamo da je Srbija izašla iz finansijske krize. Aktuelna vlast uopšte ne govori o ustavnoj obavezi da neisplaćene delove penzije vrati sa kamatom.
Vojnim penzionerima su Zaključkom Vlade Srbije od 30.10.2015. godine ostvareno redovno usklađivanje penzija u drugoj polovini 2007. godine od 4,21 odsto, uračunali u vanredno usklađivanje penzija u 2008. godini od 11,06 odsto, suprotno Odlukama Ustavnog suda kojima je vojnim penzionerima dato pravo na varedno usklađivanje penzija od 1.1.2008. godine kao i ostalim penzionerima u Srbiji.
Sindikat penzionera Nezavisnost priprema žalbu Evrospkom sudu za ljudska prava u Strazburu na rešenje Ustavnog suda Srbije o odbacivanju Ustavne žalbe izjavljene na Rešenje Ustavnog suda Srbije o odbacivanju inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija od 23. septembra 2015. godine.
U kampanji “Stavimo tačku na pljačku penzionera”, preko 200.000 oštećenih penzinera i njihovih naslednika, u uslovima medijskog mraka, svojim obraćanjem Fondu PIO, Državnom pravobranilaštvu i parničnim sudovima pokazalo je da nije pristalo na pljačku. Parnični postupci protiv Fonda PIO i države jesu jedini put za naknadu štete nanete smanjenjem penzija.
Fiskalni savet i Misija Međunarodnog monetarnog fonda u njima su prepoznali opasnost po stabilnost javnih finasija, pa su predložili ukidanje Zakona i sistemsko rešavanje posledica njegove primene. Očigledno da aktuelna vlast nema nameru da prizna obavezu vraćanja neisplaćenih delova penzije i posebnim zakonom reguliše njeno izvršavanje.
Jasno je da penzioneri zajedno sa zaposlenima prvo treba da sačuvaju Fond PIO koji vlast koristi kao deo budžeta za vođenje socijalne politike prema penzionerima sa niskim penzijama. Vlada Srbije prikriva nesposobnost da pokrene socijalne programe za pomoć svim građanima koji nemaju sredstava za dostojanstven život. Može se zaključiti da je smanjenje penzija bilo u funkciji odlaganja reforme javnog sektora i zapošljavanja članova stranaka koje vrše vlast.
Prema nezvaničnim informacijama, u toku je priprema reforme penzionog sistema u kojem država neće ostati garant stečenih prava penzionera po osnovu uplata doprinosa PIO.
Očigledno je da je medijskim manipulacijama, veći deo penzionera potkupljen navodnim nesmanjivanjem njihovih ionako bednih penzija koje se ne usklađuju redovno. Od lidera stranke koja je izdala penzionere saznajemo da smo ušli u zlatno doba Srbije. Ubeđeni smo da većina građana po stanju svog novčanika i svega drugog oko nas, misli drugačije. Istina je da su u ovom trenutku samo tajkuni i odabrani iz vlasti zbilja ušli u zlatno doba a mi, građani, pričekaćemo 2022, 2030. ili 2050, pa ko dočeka. Najviši predstavnici vlasti redovno oštećenim penzionerima licemerno zahvaljuju na podnetim žrtvama da bi nam već u sledećoj rečenici najavili novu diskriminaciju.
U svemu je prisutna proklamovana radikalska pravda o uravnilovci koja poništava obrazovanje i napredovanje zaposlenih u toku radnog veka čime su po osnovu uplata PIO stekli i pravo na veću penziju.  Radi se o pravdi provedenoj posle Drugog svetskog rata, kada je oduzimana privatna imovina.
Konačno je u četvrtoj godini primene zakona, posle obmane u najavi primene zakona u tri godine, većina oštećenih penzionera shvatila da je priča o spašavanju javnih finansija obmana i da je stvarni cilj stvaranje nekog novog penzionog sistema u kojem bi stranke na vlasti određivale iznose penzija, a ne kako reguliše Zakon o PIO.
Predsedništvo 
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije
Izvor: PUPS

Ostavite komentar