Protest oko 1.000 malinara u Ivanjici

Oko1000 proizvođača maline i kupine protestovalo je u Ivanjici jer izvoznici i hladnjačari nisu podigli cenu maline kao što je to dogovoreno na sastanku u Vladi

Foto: Screenshot/ B92

Malinari iz Ivanjice, Užica, Arilja, Lučana, Dragačeva, Bajine Bašte, Požege i Prijepolja ;su na skupu tražili da akontna cena maline prati rast izvozne cene ovog voća.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da će se večeras održati sastanak Upravnog odbora i najverovatnije doneti odluku da se protesti prošire na celu Srbiju.

“Izvoznici i hladnjačari su prevarili i Vladu i nas jer nisudogovorena akontna cena od 160 dinara za kilogram. Hladnjačari nisu povećali otkupnu cenu sa sadašnjih 120 do 160 dinara na traženih 220 po kilogramu”, rekao je on i dodao da su izvozne cene prema podacima Uprave carina od 2,1 do 3,8 evra po kilogramu.

“Imam informaciju, od pre četiri dana, malina se izvozi od 2,05 do 3,80 evra. Zvanične podatke smo dobili od Ministarstva finansija, i od carine. Dogovorili smo na sastanku kako ćemo pratiti trend rasta na inostranom tržištu i od toga nije bilo ništa”, rekao je Radović.

On je rekao i da očekuje novi sastanak u Vladi i da poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se uključi i pomogne da se problem reši.

Prema Radovićevim rečima, zahtev proizvođača malina je da Vučić odloži donošenje zakona o plaćanju doprinosa za penzijsko osiguranje sezonskim radnicima dok tržište ne obezbedi odgovarajuću cenu malina.Na skupu u Ivanjici su govorili i predstavnici malinara iz okruženja jednoglasno zastupajući tezu da neće odustati dok malina ne bude 1,83 evra, preneo je Infoliga.rs

Izvor: B92

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *