EKONOMIJA

Radnicima otkaz, sebi službeni auto! Reorganizacija jedine aktivne firme koje zapošljava osobe sa invaliditetom

Novi direktor preduzeća „DES“, umesto obećanog spasa za 230 radnika, počeo sa otpuštanjima. Šećerov odmah otpustio 11 radnika, uveo mere štednje, a sebi dodelio službeni auto

Foto: Google maps

POŠTO je Privredni sud u Novom Sadu nedavno usvojio Unapred pripremljeni plan reorganizacije za DES, jedino u zemlji aktivno preduzeće koje zapošljava osobe sa invaliditetom sada ima priliku da u povoljnijem poslovnom ambijentu nastavi proizvodnu delatnost.

U međuvremenu, odlukom Skupštine DES obavljena je i smena na čelu firme sa oko 230 zaposlenih, pa je tako pre desetak dana na mesto generalnog direktora postavljen Branko Šećerov (31), umesto Aleksandra Bursića, koji je dužnost obavljao nekoliko godina.

Jedan od prvih poteza novog direktora bila je odluka o prestanku radnog odnosa jedanaestorici radnika, koji su bili zaposleni na određeno vreme, što je dodatno uzburkalo duhove u firmi, opterećenoj problemima, i podgrejalo strepnje zaposlenih za svoja radna mesta.

– Svih jedanaest otpuštenih radnika imalo je ugovore na dve godine, koji su istekli i nije bilo mogućnosti da budu produženi jer bi, u protivnom, bio prekršen zakon – objašnjava Šećerov u izjavi za „Novosti“, napominjući da je istovremeno zatražio od Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja odobrenje za otvaranje novih radnih mesta u preduzeću.

– Ukoliko dobijemo pozitivan odgovor, svi oni će imati priliku da se vrate, ali ovoga puta u radni odnos na neodređeno vreme, jer su to proizvodni radnici, koji su nam i te kako potrebni.

Šećerov ističe da se plate isplaćuju redovno, kao i da je pripremljen plan za otplaćivanje nagomilanih dugova dobavljačima repromaterijala, koji su dostigli blizu 100 miliona dinara.

Prvi čovek firme očekuje da će taj dug biti namiren od aktuelnih i novih poslovnih aranžmana, kojih bi trebalo da bude više, zahvaljujući dodatnoj pomoći grada i države, koji su i suvlasnici kapitala preduzeća.

SLUŽBENI AUTO

NOVI direktor je započeo racionalizaciju poslovanja tako što je naložio drastično smanjivanje troškova mobilnih telefona, potrošnje goriva i drugih izdataka, ali je, kako tvrde naši sagovornici, sebi dodelio službeni automobil na celodnevno korišćenje. Takav dodatni trošak biće opravdan ukoliko donese nove poslove za DES, u kojem su više od polovine radnici sa oštećenim sluhom.

SAOBRAĆAJKA

POSLE samo nekoliko dana na funkciji generalnog direktora, Šećerov je imao saobraćajnu nezgodu vozeći službeni „folksvagen pasat“. U udesu koji se dogodio na Kameničkom putu u Sremskoj Kamenici, zadobio je lakše povrede.

Izvor: Novosti/ Z. Grumić

Ostavite komentar