Realna vrednost Kopernikusa 37,5 miliona a ne 200 miliona evra
EKONOMIJA

Realna vrednost Kopernikusa 37,5 miliona a ne 200 miliona evra

Analitičar Dragovan Milićević, bivši državni sekretar Ministarstva trgovine, ocenio je da je realna vrednost Kopernikusa oko 37,5 miliona evra, prenosi list „Danas“.

Milićević je izneo tu procenu na osnovu finansijskih izveštaja Kopernikusa, kretanja na tržištu telekomunikacionih usluga, kao i uporedne prakse u preuzimanju sličnih kompanija u svetu.

Vrednost se, kaže Milićević, procenjuje na osnovu stope rasta tržišta i usluga na kom kompanija posluje, stopa rizika poslovanja, troškova kapitala, projektovane stopa rasta i drugom. Kada se Kopernikus poredi sa 21 sličnom evropskom kompanijom, proizilazi da je njegova vrednost daleko manja od skoro 200 miliona evra, koliko je plaćen prilikom preuzimanja od Telekoma Srbija, piše Danas.

Prema podacima Regulatornog tela za telekomunikacije, ukupno tržište u ovoj oblasti prošle godine je bilo vredno 264,7 miliona evra. A prema očekivanim kretanjima gotovinskih tokova, odnosno zarađivačke sposobnosti preduzeća u narednih 10 godina, Milićević je utvrdio da je sadašnja vrednost Kopernikusa oko 4,5 milijardi dinara, odnosno 37,5 miliona evra.

„Ekonomski rezon ove transakcije ne postoji“, zaključio je Milićević.

Ćulibrk: Kupovina Kopernikusa ispolitizovana u javnosti

Direktor „Telekom Srbija“ Predrag Ćulibrk rekao je da je kupovina kablovskog operatora „Kopernikus technology“ ispolitizovana u javnosti poslednjih nedelja i da je to „ničim izazvan napad na Telekom“.

„Iznošene su insinuacije, istine i poluistine, a cilj je da se pokuša da se zaustavi Telekom u realizaciji svojih ciljeva“, istakao je Ćulibrk za RTS.

Kako je rekao, „nama je potpuno jasno čiji bi interes to mogao da bude, pre svega onih igrača na tržištu kojima ne odgovara razvoj Telekoma“.

„Kompanija SBB ima preko 50 odsto učešća na tržištu“, rekao je Ćulibrk, te naveo da „zaista smatramo da, imajući u vidu, njihov suvlasnik i strateg već 20 godina Dragan Šolak itekako ume da nadogradi svoju priču i da napravi jednu ozbiljnu kompaniju, a Telekom Srbija je stagnirao sve ove godine“.

Kako je istakao, kablovski operatori nisu nastali juče, njihov zalet i agresivni razvoj krenuo je već 2000. godine, a svoju infrastrukturu gradili su često na javnim resursima i to nelegalno.

„Neki su na tome napravili imperiju“, rekao je Ćulibrk.

Kako je istakao, kupovina „Kopernikus technology“ je za Telekom strateška kupovina, jer je Telekom dobio više od 200.000 korisnika televizije i interneta i mrežu rasprostranjenu u 60 gradova.

Prethodnih dana vlast i opozicija su polemisale oko ove kupovine. Dok u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija tvrde da je ovo odličan potez, opozicija navodi da je u pitanju jedna od najvećih mahinacija u Srbiji. Opširnije OVDE.

Autor: Tanjug, Danas/ Izvor: 021

Ostavite komentar