EKONOMIJA VESTI ZANIMLJIVOSTI

Šok: Tri prsta na „švajcarcu“ srpski ili čiji pozdrav?

Šok: Tri prsta na „švajcarcu“ srpski ili čiji pozdrav?(video)

Istina o pozdravu sa tri prsta, odakle potiče

Švajcarska nacionalna banka predstavila je novu novčanicu od 200 franaka, a jedan detalj na njoj razbesneo je građane BiH koji rade u toj zemlji.

Na novoj švajcarskoj novčanici od 200 franaka stoji motiv sa podignuta tri prsta, što je razbesenelo građane iz BiH koji rade u ovoj zemlji, koji na društvenim mrežama navode da taj simbol aludira na srpski pozdrav .

Iz centralne banke su naveli da tri prsta označavaju tri geometrijske ose – iks, ipsilon i zet.

Dizajn nove novčanice naglašava naučne ekspertize Švajcaraca, a deo su naširoko nagrađivanog skupa novčanica ove male i bogate evropske zemlje.

Naime, novčanica od 200 franaka samo je poslednja od nagrađivanih švajcarskih apoena koji su usvojeni u poslednje vreme.

Novčanica će biti puštena u promet 22. augusta 2018. godine, a iz banke poručuju da je novi apoen manji i lakši za rukovanje od stare verzije.- objavio je B92.

Neki tvrde:Tri prsta“ nisu srpski pozdrav, koristili ga nacisti i ustaše! 

Pozdrav vodi poreklo iz 4. veka nove ere. Srbi ga koriste od Prvog srpskog i Takovskog ustanka. U međuvremenu, nacisti i ustaše su pozdravljali na sličan način, a u Srbiju ga je „vratio“ Vuk Drašković 1991. godine, piše Telegraf.

Nemci, pozdrav podignuta tri prsta

Pozdrav sa tri prsta koji se smatra srpskim nacionalnim pozdravom, jednom rukom sa otvorenim palcem, kažiprstom i srednjim prstom, na iznenađenje mnogih nije originalno potekao od Srba. Ali, da ne bude zabune, iako izgledaju isto, simbolika ovog pozdrava i onog koji su koristili na primer, nacisti tokom Drugog svetskog rata i ustaše, nemaju nikakvih dodirnih tačaka.

Ovaj „srpski pozdrav“ sličan je „Ve“ pozdravu koji označava „viktori“ ili pobedu, a u novijoj srpskoj istoriji popularizovan je od strane lidera SPO-a Vuka Draškovića tokom demonstracija 9.marta 1991.godine.

Drašković je izjavio da je inspiraciju dobio od slike Ustanak u Takovu na kojoj Knjaz Miloš drži podignuta tri prsta. Koristi se uglavnom među mlađom populacijom, a običaj je da se odgovori istim pozdravom.

Vuk Drašković

Međutim, ovaj pozdrav predstavlja i analogiju sa načinom krštenja pravoslavaca, sa skupljena tri prsta desne ruke koji simbolizuju Svetog Oca, Svetog Sina i Svetog Duha.

Tri prsta-pozdrav ispred Skupštine

U Hrvatskoj bi se danas takav pozdrav uglavnom protumačio kao nacionalna provokacija, pa je tako u leto 2006.godine na zagrebačkoj Gej paradi uhapšena učesnica iz Srbije i uslovno osuđena zbog “pokazivanja tri prsta”.

Ipak, postoje brojne fotografije koje prikazuju hrvatske domobrane i ustaše, pa čak i samog Ante Pavelića kako pred rimokatoličkim sveštenikom polažu zakletvu sa tri raširena prsta desne ruke. Međutim, ni oni se nisu pokazali kao originalni jer su takav pozdrav preuzeli od nemačkih SS jedinica.

Od nemačkih SS-ovaca su tri prsta preuzeli su i ostali fašisti i nacisti širom Europe.

Tri spojena, a ne razdvojena prsta-simbol Hrišćana
Simbol Hrišćana

Inače, istoričari objašnjavaju da poreklo korišćenja spojena tri prsta, kao i malog i domalog spojenih i savijenih na dlanu, potiče još iz četvrtoga veka, i vremena Svetoga Meletija Arhiepiskopa antiohijskoga, kada su se Hrišćani borili sa arijanskim jereticima.

Arhiepiskop Meletije u jednom svom govoru oko prirode Isusа Hristа rukom je počeo da dočаrаvа prisutnimа nа Sаboru trojično jedinstvo Božije – jedinstvo Oca, Sina i Svetoga duha. Po predanju, kаdа je Meletije spojio tri prethodno rаširenа prstа, iz njih se vide svetlost kаo munjа. Važno je napomenuti da se od početka korišćenja ovaj pozdrav praktikovao s tri spojena, a ne razdvojena prsta.

Istina o pozdravu sa tri prsta
Drugi srpski ustanak -arhivski snimak
Šta se krije iza tri prsta?

Koji je nacionalni pozdrav Srba i da li je savremena verzija u skladu sa tradicijom? Pre II svetskog rata smo se zaklinjali sa tri spojena prsta, pišu Novosti, a prenela je B92.

Nameće se pitanje da li su tri uzdignuta prsta zaista srpski nacionalni pozdrav. Način na koji već više od dve decenije proslavljamo pobede i iskazujemo pripadnost, postao je nešto po čemu nas prepoznaju širom sveta. Ipak, pojedini istoričari i predstavnici političkih partija tvrde da bi trebalo da se pozdravljamo sa tri spojena a ne razdvojena prsta.

Na brojnim fotografijama pre Drugog svetskog rata srpski vojnici prilikom zakletve dižu tri spojena prsta. A snimci pokazuju i da su tri raširena prsta karakteristična za vojnike nacističke Nemačke i ustaše u NDH.

Tri prsta desne ruke simbolizuju Svetog Oca, Svetog Sina i Svetog Duha

„Nema govora o tome da srpski pozdrav ima bilo kakve veze sa zakletvom Trećem rajhu, koju su polagali nacisti i njihovi zločinački saučesnici ustaše. Oni su držali u stavu mirno desnu šaku sa raširena tri prsta u visini desnog ramena i to je bio položaj koji jasno označava zakletvu Trećem rajhu. Srpski pozdrav istorijski jeste ustaljen sa skupljenim prstima, što se može videti iz arhivskih snimaka i zapisa. Međutim, tokom devedesetih godina došlo je do drugačije političke upotrebe nacionalnog pozdrava, što se dobrim delom zadržalo i do sada, a to je pozdrav sa tri raširena prsta „, objašnjava istoričar dr Dragan Petrović.

Nemački vojnici pozdrav sa tri prsta-arhivski snimak

Sagovornik Novosti naglašava da su Srbi nekada polagali zakletvu sa tri skupljena prsta (kao kada se krste) i da su u takvim formalnim i svečanim situacijama izgovarali „Svetog mi Trojstva“ ili „za krst časni i slobodu zlatnu“.

Korišćenje tri spojena prsta vodi poreklo iz četvrtog veka i vremena Svetog Meletija Antiohijskog, koji je predvodio pravoslavce u borbi protiv arijanskih jeretika. Arhiepiskop Meletije u jednom govoru oko prirode Isusa Hrista rukom je dočarao prisutnima trojično jedinstvo Božije – jedinstvo Oca, Sina i Svetoga duha. Po predanju, kada je Meletije spojio tri prethodno raširena prsta, iz njih se videla svetlost poput munje.

„Bilo koji nacionalni pozdrav može da bude deo pažljivo negovane tradicije, a može vremenom i da evoluira. Tako je bilo i sa srpskim pozdravom.Tri rastavljena prsta kao naš savremeni pozdrav je patentiran 1988. godine u periodu okupljanja Srba iz Srema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtevali promenu ustava Srbije. To je bio odgovor probuđenog naroda na provokacije Albanaca, Hrvata i Slovenaca, koji su prkosili sa dva prsta, što je anglosaksonska viktorija. Srbi su tada počeli da se pozdravljaju sa visoko uzdignuta raširena tri prsta, obično sa obe ruke i visoko iznad glave „, kaže sagovornik Novosti.

Pozdrav sa tri prsta

Petrović ističe da i pored ustaljenog mišljenja, Vuk Drašković zapravo nije „autor“ ovog pozdrava, već da veće zasluge za fenomen tri prsta pripadaju Mirku Joviću, kao i Jovanu Raškoviću, osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.

„Verovatno bi bilo pogrešno kada bi Srbi u potpunosti odbacili ovaj neformalni pozdrav. Istorijski, Srbi imaju svoju zakletvu s tri skupljena prsta, koju kao pravoslavci koriste prilikom svih formalnih i svečanih trenutaka. S druge strane, u poslednjih četvrt veka stvorili smo pobednički, neformalni pozdrav, ‘šifru’, po kojoj smo poznati. Da li će ovaj savremeni pozdrav opstati i u budućnosti, pokazaće vreme“, zaključuje Petrović.

Tri je magični broj-Pixabay

Pojedini istorijski podaci ukazuju na to da je pozdrav sa tri prsta koristio još knez Vladimir s početka Kijevske Rusije. Takođe, na slici „Takovski ustanak“ Paje Jovanovića prikazan je Miloš Obrenović kako u jednoj ruci drži barjak, a drugom podiže tri prsta. Doduše, položaj ruke je takav da prsti nisu ni sasvim spojeni, ni razdvojeni…

Tri je magičan broj u pravoslavlju

U srpskoj i pravoslavnoj tradiciji, magičan broj tri je izuzetno važan. Molimo se Svetom trojstvu, tri puta se krstimo, ljubimo u obraz, tri puta se vrti slavski kolač, „tri puta Bog pomaže“…

Izvor:Jutarnji GLASnik                                       Foto:Screenshot

Ostavite komentar