EKONOMIJA

Srbija uvozi grčke breskve, domaće izvozi u Rusiju

BEOGRAD – Srbija je najveći izvoznik breskvi i nektarina u regionu, a u svetskim razmerama zauzima 11. mesto po količinama ovog voća koje plasira na druga tržišta, piše Politika.

Foto: Pixabay

Prema podacima Svetske trgovinske organizacije, u poslednjih deset godina domaći izvoz breskvi uvećan je tačno deset puta – na oko 36 mil EUR u 2017. i to pre svega zbog otvaranja ruskog tržišta.

– Od ukupne vrednosti izvoza 95,6% breskvi Srbija je plasirala u Rusku Federaciju, koja je i najzaslužnija za ovako visoki relativni rast vrednosti izvoza – kaže za Politiku ekonomski analitičar Miroslav Zdravković. Manje količine ovog voća izvozili smo u Crno Goru, BiH i Belorusiju.

Na ruskom tržištu trenutno nam je najveći konkurent Turska koja dobro iskorišćava ukidanje ruskih sankcija na izvoz određenih vrsta povrća i voća. Prošle godine Turska je sa rastom izvoza 23,2 na 61,8 mil EUR pretekla Srbiju.

Iza impresivnih podataka o uspehu domaćih voćara krije se i činjenica da je u istom periodu uvoz breskvi i nektarina u Srbiju uvećan čak 27 puta.

Prema Zdravkovićevim zapažanjima naročito brzo je rastao u prethodne tri godine, sa 1,4 mil EUR u 2014. na 9,2 mil EUR u 2017.

Prošle godine breskve smo najviše uvozili iz Grčke (7,48 mil EUR), Španije (642.000 EUR) i Italije (626.000 EUR).


Izvor: rs.seebiz.eu

Ostavite komentar