EKONOMIJA

Štrajkovaćemo, pa da vidimo da li će država da shvati problem koji postoji

Više sindikata zaposlenih u javnim delatnostima najavilo je da će sutra protestovati ispred Vlade Srbije zbog očekivanog usvajanja izmena Zаkonа o plаtаmа u jаvnom sektoru. Gostujući u Danu uživo, predstavnici sindikata rekli su da su najavljene izmene protivustavne i diskriminatorne i da sindikalci neće pristati na njih.
Foto: N1

„Ovaj zakon je protivustavni zakonodavni projekat koji je i protiv nekih međunarodnih ugovora koje je naša zemlja potpisala i ratifikovala, kao što su konvencije MORA, ali pre svega on je duboko diskriminatoran i nepravedan. On u svojoj suštini predstavlja specijalan zakon o radu za zaposlene u javnim službama“, rekao je Živorad Mrkić iz Novog sindikata zdravstva.

U Danu uživo Mrkić je pojasnio da će se na sve ostale zaposlene u Srbiji primenjivati Zakon o radu i sistem koji ide uz taj zakon, kao što su kolektivni ugovori, a da za zapsolene u javnoj upravi taj zakon neće važiti, već će oni dobiti specijalan zakon koji će se odnositi samo na njih.

„On će uređivati način rada, prava i obaveze samo zaposlenih u javnim službama. A zašto je to potrebno? Mi ne vidimo da postoji ikakva potreba da pored Zakona o radu, ma kako bio loš, poštuje neka načela i štiti neka prava, zbog čega zaposlene u prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, naučno-istraživačkom radu i kulturi i umetnosti, treba izdvajati“, upitao je Mrkić. Dodaje da sve specifičnosti mogu biti rešeni kolektivnim ugovorima.

Foto: N1

Slobodan Brajković, iz Sindikata radnika u prosveti smatra da je cilj ovih izmena zakona da se za zaposlene u ovim službama primeni racionalizacija na koji se Srbija obavezala Svetskoj banci i MMF-u.

„Nigde u svetu nema da za sektor koji se finansira iz republičkog budžeta postoji pet zakona…Očigledan je cilj da se primeni racionalizacija na koju se obavezala država, a u toj racionalizaciji najveći teret snosilo bi obrazovanje“, rekao je Brajković.

Najavljujući protest u četvrtak isred Vlade Srbije, sindikalci u Danu uživo kažu da neće dozvoliti da ove izmene zakona prođu.

„Štrajkovaćemo, pa da vidimo da li će država da shvati problem koji postoji. Mi tražimo jedinstven zakon i jednake platne razrede. Ne može obrazovanja da podnosi teret, a ostali da ga ne osećaju“, rekao je Brajković. Dodaje da sindikati u obrazovanju traže i povećanje plata za 23 odsto, kako bi se taj sektor „konačno ujednači po platama sa ostalim sektorima“.

Foto: N1

Živorad Mrkić takođe najavljuje bornu za prava radnika. „Moramo da nastavimo da se borimo. Ne radi se samo o našim pravima. Reč je o rušenju radno pravnog sistema, a siguran sam da će posledice ovakvih izmena osetiti u krajnjoj instanci i korisnici usluga javnih službi, a to su bukvalno svi građani“, rekao je Mrkić.

Brajković je najavio da će na protestu ispred zgrade Vlade Srbije biti predstavnici Sindikаta rаdnikа u prosveti Srbije, Unije sindikаtа prosvetnih rаdnikа Srbije, Sindikаta visokog obrаzovаnjа Srbije, Konferencije slobodnih sindikаtа Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Nezаvisnost, a pozvani su i ostali sindikati i građani da se pridruže protestu.

„Ne branimo samo naša prava, nego i ono što predstavljamo. Izmene zakona oštetiće dodatno zdravstvenu delatnost koja ionako već mnogo trpi. Šta se dešava sa egzodusom zdravstvenog kadra, gubimo specijaliste u koje je ova država uložila godine rada, bolnice će ostati prazne, ili još gore – sa nekima koji su bili na nekim ekspresnim obukama“, zaključio je Mrkić.

Izvor: N1

Ostavite komentar