U Srbiji od danas radi instant plaćanje, jeftinije od kartica
EKONOMIJA SRBIJA

U Srbiji od danas radi instant plaćanje, jeftinije od kartica

Od danas će svaka uplata preko računa banke u Srbiji skoro istog trenutka biti realizovana, a novac će leći na račun bez obzira da li je prošlo radno vreme banke, da li je vikend ili državni praznik.

Piše: Miloš Obradović

S druge strane ako kupujete nešto preko interneta kupac će odmah videti da su sredstva legla i može da šalje robu. Isto vredi i za prenos novca između računa fizičkih lica. Instant plaćanje predstavlja jedan od najsavremenijih sistema za plaćanje i može biti inicirano bilo papirnim nalogom (na šalteru banke) bilo mobilnim telefonom ili e-banking aplikacijom.

Najznačajnije prednosti za prodavca odnosno onog ko prima uplatu je to što će u roku od nekoliko sekundi moći da raspolažu novcem, a ukoliko ovo dovede do većeg korišćenja bezgotovinskih plaćanja smanjuje i troškove baratanja gotovinom. Za prodavce je važno da je ovaj sistem nezavisan od sistema za plaćanje karticom, pa će moći da ga koriste i one radnje koje nemaju POS terminale i to koristeći mobilne telefone ili tablete.

U Narodnoj banci u pisanom odgovoru kažu da je testiranje funkcionalnosti sa bankama započeto još u junu ove godine i nikakvi značajniji problemi u fazi testiranja nisu uočeni.

„Od ponedeljka će u sistem biti uključene 24 od 28 banaka. Preostale banke će se priključiti u sistem najkasnije do 1. aprila 2019, odnosno do 1. maja 2019. Reč je o bankama kod kojih je u toku ranije planirana zamena kor (core) informacionog bankarskog sistema ili statusna reorganizacija, pa je iz razloga stabilnosti rada sistema tih banaka, odnosno izbegavanja operativnog rizika istovremenog uvođenja instant plaćanja i zamene sistema poslovnih aplikacija banke, za banke koje ispunjavaju propisane uslove, podzakonskim aktom omogućeno kasnije priključenje u sistem. U pitanju su Banka Inteza, Erste, Vojvođanska i Pireus banka“, navode u NBS dodajući da će banke od danas biti dužne da omoguće najmanje jedan kanal za izvršavanje instant transfera (npr. m-banking), dok će od 1. aprila 2019. morati da omoguće instant plaćanja na svim kanalima na kojima inače omogućavaju izvršenje platnih transakcija svojim korisnicima.

Neke banke su na svojim internet stranama istakle obaveštenja da za vikend neće raditi e-banking i m-banking, da se mogu očekivati problemi u platnom prometu tokom cele nedelje dok se sistem ne stabilizuje.

Instant plaćanje će svakako biti pravi izazov za kartičnu industriju, jer bi troškovi instant plaćanja trebalo da budu niži od plaćanja karticom. U NBS kažu da će naknada koju oni naplaćuju za izvršavanje naloga za prenos iznositi četiri dinara.

„Bitno je naglasiti da je ovo naknada koju Narodna banka Srbije naplaćuje od učesnika u sistemu i da naknada koju banka naplaćuje od svog klijenta može biti drugačija, s obzirom na to da ta odluka spada u poslovnu politiku banke“, kažu oni dodajući da će i objaviti iznose naknada koje banke naplaćuju klijentima.

U centralnoj banci poručuju trgovcima da će banku koja bi im omogućila plaćanje instant transferom odobrenja na prodajnom mestu, jedno takvo instant plaćanje računa u iznosu preko 600 dinara, koštati svega dva dinara plus iznos međubankarske naknade, a koja ne može iznositi više od 0,2 odsto vrednosti transakcije. Za račune na prodajnom mestu trgovca, manje od 600 dinara, trošak banke prema Narodnoj banci Srbije će biti još niži i iznosiće jedan dinar plus iznos međubankarske naknade. U NBS očekuju da trgovci kupcima ponude mogućnost instant plaćanja, jer će se i njima to isplatiti zbog nižih troškova nego prilikom plaćanja karticama.

Međutim, ostaje da se vidi da li će, kao što je nekada kartica učinila nošenje keša nepotrebnim, i mobilni telefon kao sredstvo plaćanja poslati platne kartice u istoriju.

Plaćanje QR kodom

Sledeći korak u sistemu plaćanja koji će banke morati da ponude od 1. aprila 2019. je uvođenje plaćanja QR kodom koji je na primer izuzetno popularan u Kini. Na ovaj način će se moći plaćati tako što mobilni telefonom skeniramo QR (dvodimenzionalni) kod i automatski aplikacija prenese novac sa našeg na račun prodavca. U praksi bi to izgledalo tako što bi prodavac na kasi u prodavnici očitao sve proizvode koje kupac želi da kupi, a zatim bi se na odgovarajućem uređaju na primer POS terminalu generisao poseban QR kod. Kupac bi potom prineo svoj mobilni uređaj POS terminalu i skenirao taj QR kod, na osnovu čega bi se u njegovoj m-banking aplikaciji generisao nalog za plaćanje sa kojim bi se kupac jednim klikom saglasio i izvršio plaćanje prodavcu. U sledećem koraku prodavac bi prihvatio plaćanje i po izvršenoj transakciji i potvrdi prodavcu da su novčana sredstva preneta na njegov račun, POS terminal štampa slip fiskalnog računa koji prodavac zatim predaje kupcu. Rezultat ovako izvršenih radnji je bezgotovinsko plaćanje robe u prodavnici u najkraćem mogućem vremenu sa trenutnim prenosom novčanih sredstava sa računa kupca na račun prodavca. Ovo rešenje je pogodno i za plaćanje na veb sajtovima, za plaćanje na prodajnim mestima bez POS terminala, a takođe se može koristiti i za plaćanje računa velikih izdavaoca (skeniranjem QR koda odštampanog na papirnom računu za infostan ili struju).

Izvor: Danas

Ostavite komentar