EKONOMIJA GRADOVI VIDEO GLASNIK

Veliki biznismeni otimaju posao malim preduzetnicima (video)

Udar na “mali porodični biznis”na Paliluli

Veliki biznismeni otimaju posao malim preduzetnicima

VIDEO

Vlasnici kioska koji su na konkursu izgubili pravo na korišćenje lokacija okupili su se ispred objekta na uglu Bulevara despota Stefana i Cvijićeve, koji već 18 godina radi i čija je vlasnica Darinka Mladenović takođe izgubila pravo na rad, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo objavljenim rezultatima sa konkursa. Potpisali su punomoćje advokatu kako bi grupno podneli žalbu na rezultate konkursa, kako kažu,za koji im nije data ni minimalna šansa da zadrže objekte u kojima i po dvadeset godina rade.

Opština Palilula je 31.05.2018. objavila konkurs za određivanje korisnika lokacije privremenih objekata (kioska) na području opštine Palilula. Uslovi konkursa su postavljeni monopolski, a neki od njih su:zapošljavanje najviše radnika, minimum 80,zapošljavanje osoba sa invaliditetom,što veći poslovni prihod u 2016. god…

Davanje punomoćja vlasnika kioska advokatu

Trenutni korisnici lokacija nisu imali pravo prvenstva, što je godinama unazad bila praksa.

Odlukom koje je opština Palilula donela 13.06.2018. su izgubljene lokacije malih privatnika na teritoriji cele opštine. Lokacije su dobili isključivo Moj kiosk, Kordoba i ostali veliki biznismeni.

Vlasnici dva objekta su uspeli da ponište odluku zbog uočenih nepravilnosti u kriterijumima 09. 05. 2018. jer se na konkursu tražilo, verovali ili ne da vlasnici zaposle minimum 80 radnika.

I pored toga ubrzo je objavljen novi konkurs sa “kozmetičkom” izmenom, da ne treba osamdesetoro, već “što više radnika”.

Nezadovoljni odlukom vlasnici objekata

Nezadovoljni odlukom vlasnici objekata, za sada njih desetak sa ove opštine angažovali su advokata i dali punomoćje da ih grupno zastupa. Osim toga tražiće pomoć za rešenje problema zbog koga su ostali bez posla od gradonačelnika Zorana Radojičića, Skupštine grada, Zorana Đorđevića ministra za rad, premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića kako bi ostvarili svoje osnovno ljudsko pravo, pravo na rad.

Vlasnici objekata koji su izgubili pravo na lokacije na kojima su radili pitaju nadležne da li je interes države da uništava male preduzetnike koje izdržavaju svoje porodice na uštrb velikih kompanija. Takođe pitaju ko će sad da izdržava toliki broj ljudi i članova porodice koji su na ovaj način izgubili posao?

Nije izostala ni podrška komšija kioska vlasnice Darinke Mladenović koju svi od milja zovu Cica i na koju su svi navikli. I da kupuju, ali i da razmene po koju toplu ljudsku reč.

Beograd 25.06.2018.

Autor: Branka Lazić

Ostavite komentar