EKONOMIJA SRBIJA

Veselinović o Azotari: Sindikati kapitulirali a zaposleni prevareni

Veselinović o Azotari: Sindikati kapitulirali a zaposleni prevareni

 

Nakon sastanka Radne grupe Vlade Srbije za rešavanje statusa HIP Azotare, održanog u četvrtak, 19. jula, nastala je „zavera ćutanja“ njenih članova prema medijima, a osnovni razlog za to je, kako piše Danas , načelni dogovor postignut sa reprezentativnim sindikatima da fabrika ide u stečaj.

 

Foto: Sloga.org

Samostalni sindikat Azotare je sve do tog sastanka Radne grupe bio nepokolebljiv u stavu da stečaj ne dolazi u obzir, da za njega ne postoji nijedan razlog te da fabrika mora da nastavi da radi bez otpuštanja zaposlenih. Sindikalci i drugi radnici Azotare su organizovali i dva protesta protiv stečaja, međutim, nakon misterioznog sastanka u resornom Ministarstvu rudarstva i energetike sve je utihnulo, piše Danas.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, ističe za Danas da je razlog za „zid ćutanja“ prema medijima dogovor da zaposleni prihvate stečaj pod lažnim obećanjem da će svi biti vraćeni na rad u fabriku posle Nove godine.

– „Prema informacijama koje imamo od grupe zaposlenih u Azotari sa kojima smo ostali u kontaktu reprezentativni sindikati, Samostalni sindikat i Sindikat smenskih radnika su se dogovorili sa poslovodstvom i Vladom da se stečaj sprovede. Vođstva tih sindikata sada ubeđuju zaposlene da prihvate taj proces i obećavaju im da će posle Nove godine svi opet biti vraćeni na posao. Od toga naravno neće biti ništa. U jednoj rečenici može se konstatovati da su reprezentativni sindikati kapitulirali i predali fabriku bez borbe a da će zaposleni biti neminovno prevareni – navodi Veselinović.

On dodaje da je „Sloga“ još pre dva meseca imala informacije da će stečaj u Azotari biti sproveden, da su o tome obavestili zaposlene u fabrici, ali da za to upozorenje nije bilo sluha.

Srbija će ostati bez fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva i oslobodiće se prostor za moćni uvoznički lobi

 

– Bilo je očigledno da se fabrika svesno gura u gubitke kako bi se opravdao stečajni postupak. Shodno tome veštačko đubrivo koje se proizvodi u fabrici, a veoma je dobrog kvaliteta, prodavano je ispod cene. Sve je to rađeno kako bi se stekli uslovi za proglašenje stečaja. Na taj način će Srbija ostati bez fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva i oslobodiće se prostor za moćni uvoznički lobi. Realno gledano pak, ne postoji nijedan razlog da Azotara ode u stečaj jer je do pre mesec dana radila potpuno normalno, nije imala bilo kakvih poslovnih problema a u potpunosti je opskrbljena rezervnim delovima i svom drugom potrebnom opremom. U takvim uslovima potpuno je neprihvatljivo da sindikati „aminuju“ stečaj u fabrici, da je faktički predaju na tacni i da ni ne pokušaju da je odbrane organizovanjem štrajka – ističe Veselinović.

Kako kaže, radnici će sada uzeti otpremnine u iznosu od 200 evra po godini radnog staža, što je „ponižavajuća i enormno niska cifra“.

– Većina njih neće dobiti poziv da se vrati na rad u fabriku već će na to moći da računa samo privilegovana manjina, i to najverovatnije partijski kadrovi, dok će svi ostali ostati bez radnog mesta a većina njih je u zrelim godinama, radili su samo taj posao, i veoma će teško zbog godina i kvalifikacija naći novi. Jednom rečju, radnici Azotare su prevareni od strane sindikata. To je priča koju sam već imao priliku da vidim u mnogim preduzećima u Srbiji i nema dileme da će se isto dogoditi i u Azotari – smatra Veselinović.

Izvor: Danas

Ostavite komentar