DRUŠTVO EKONOMIJA

Vlasnici kioska na Paliluli u borbi protiv „velikih“

Vlasnici kioska na Paliluli u borbi protiv „velikih“

Kad mali izgube trku sa velikim – tako počinje jedna priča na Paliluli, opštini koja je raspisala takav konkurs za postavljanje kioska da nijedna mala trgovinska radnja ne može da ga ispuni. Sve lokacije pripale su lancima kioska, dok malim privrednicima, kako sami kažu, ostaje da postanu socijalni slučajevi.

Bio je to konkurs na kom su učestvovali iako su unapred znali da gube. Vlasnici kioska na opštini Palilula. Uskoro bivši.

„Moj kiosk je pripao Corner shopu“, kaže Jelica Pajić, vlasnica kioska u Borči.

„Moj je pripao Kordobi, ceo ovaj kraj je pripao Kordobi“, rekla je Darinka Mladenović, vlasnica kioska na Paliluli.

„Niko od nas malih privrednika nije dobio“, dodao je Milan Gajić, vlasnik kioska na Paliluli.

Niko nije ni mogao. Jer kriterijumi konkursa kažu, dobija onaj ko zapošljava najmanje 80 radnika i ko je u 2016. ostvario prihod veći od 450 miliona dinara. Baš takav ima već pomenuti maloprodajni lanac kioska Kordoba kome se, reklo bi se, sreća baš osmehnula, jer sa više od 80 zaposlenih i profitom koji je u 2016. premašio 460 miliona dinara do u detalj ispunjava uslove konkursa.

„Prodati smo…Opština Palilula je prodala svoje lokacije drugim opštinama. Znači, velike pare su u pitanju koje mi ne možemo ni da zamislimo, a kamoli da priuštimo sebi“, kroz suze govori Jelica Pajić.

Prvobitni konkurs predsednik Opštine Palilula potom je poništio, u novom nema brojki, ali uslovi ostaju, najviše bodova za više radnika i veći profit. Nije šija, nego vrat, kažu oštećeni i otud suze, jer trafike su ovim ljudima porodični i jedini posao.

„Od toga živim ja i moje tri ćerke koje su nezaposlene, a fakultetski obrazovane. Ne znam kud ću dalje. Prvo jutro kad ostanem bez toga ne znam kud ću dalje“, kaže Darinka Mladenović, vlasnica kioska na Paliluli.

LINK:Video

Tokom protesta ispred opštine usledio je iznenadni poziv opštinara građanima, ne i ekipi N1. Za ta dva sata prošla su dva potopa i jedno venčanje…

Neki nisu izdržali kraj sastanka. Jer opštinske vlasti su, kažu, priču o monopolu demantovali ovako:

„Oni hrane mnogo više porodica nego mi što hranimo, mi smo jedinke, a oni su giganti“, kaže Jelica.

Pozivali su se, kažu, i na grad koji im je, prenose nam, dao ovlašćenje da konkurs naprave takvim kakav je.

„To je odluka koju donose opštine, stvarno nisam upoznat s tim. Morate da pitate opštinu Palilula, ne znam uopšte o čemu se radi“, kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Pitali jesmo, ali na naš pisani zahtev niko iz opštine nije odgovorio. Građanima su, pak, obećali da će sve biti rešeno, i to tako što se cela priča odlaže privremeno.

„Pozvali su nas da smire situaciju, da ne bude okupljjanja, da ne idemo dalje“, kazala je Darinka Mladenović.

Naročito ne uz medijske ekipe jer im, kažu vlasnici kioska, nije bilo pravo što je ekipa N1 sve ovo snimala.

Izvor: N1 Foto: Printsc

Ostavite komentar