EKONOMIJA POLITIKA

Vučić: Četiri cilja prištinskih mera“Otreznite se, niko neće moći da kupi vodu“

Vučić: Molim vas povucite mere, otreznite se, niko neće moći da kupi vodu

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da takse od 100 odsto koje je uvela Priština na robu iz Srbije nikome ne ide u prilog.

„Molim vas povucite mere, otreznite se“, rekao je Vučić obraćajući se javnosti.

Kako je objasnio, više niko neće moći da kupi mleko ili flašicu vode.

„Pa to se više nikome ne isplati, zamisilte na cenu pa puta 100…, to niko neće moći da plati“, rekao je Vučič.

On je naveo da su viđeni kosovski ministri kako se slikaju u prodavnicama i kako se „hvale“ da nema nijednog proizvoda iz Srbije.

„Pa ljudi, oni žive u nekom svetu…to nije bilo ni u četrnaestom veku“, rekao je Vučić i pozvao Albance sa KiM na razgovor i kompromis.

Foto: tvteuta.me
„Posledice nesagledive“

Vučić je istakao da su posledice ovog poteza nesagledive, i veoma teške, za ceo region, ako se ne ukinu.

„Već se osećaju efekti. Tamo je cena hleba skočila 25, 30 odsto, imali su i manji broj pekara koje su se pobunile, ali neće oni zbog toga promeniti njihovu odluku“, kaže on.

Kako je rekao, to sve navodi na dva zaključka:

„Da će ići do kraja, bez obzira što je ceo svet protiv njih. Druga stvar je da više ne možete da govorite o racionalnim potezima, civilizovanim i da možete samo da se plašite sledećih poteza“, kaže. Izvor: B92

Vučić: Četiri cilja prištinskih mera

Predsednik Vučić izjavio je da Priština ima četiri cilja koje želi da ostvari dizanjem taksi na robu na 100 odsto.

Prvi je da izvrši do sada najveći pritisak, koji bi vodio bezuslovnoj „kapitulaciji“ Beograda i punom priznanju nezavisnosti.

Vučić je rekao da je drugi cilj te apsolutnu zabranu trgovine da u tišini provede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje i proterivanje Srba sa KiM i južno i severno od Ibra.

Kao treću stvar zbog koje je Priština preduzela najnovije mere Vučić vidi pritisak na medjunarodne organizacije i institucije da im učine neke ustupke po pitanju vizne liberalizacije i da pokažu da su u stanju da izazovu eskalaciju i destabilizaciju.

„Četvrto, plašili smo se da kažemo da je i to mogući cilj, a to je dolazak do sukoba i potpune destabilizacije regiona zarad nečijih tudjih interesa ili nekih svojih interesa, jer mirnim putem i dijalogom svoje intere ne mogu da ispune u meri i na način na koji su želeli“, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da prištinske odluke o taksi nemaju nikakve veze za odmazdom za glasanje u Interpolu.

Kako je rekao, mediji pišu o “odmazdi zbog Interpola“ u zemljama koje su priznale nezavisno Kosovo. Naglašava da ljudi moraju da razumeju da “mala pobeda“ u Interpolu nije nikakvo kršenje sporazuma.

“Ja sam imao težak razgovor sa predstavnicima Kvinte i rekao sam im da navedu gde je to Srbija pogrešila. Imali smo pre i teško glasanje za ulazak u Unesko. Danas je bilo 76-56, dobili smo nove glasove, a da sam znao na vreme bih vodio računa o Kazahstanu. Prosto nije mi na pamet palo da tu može da bude problema“, rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da Srbija nije prekršila ništa i da je zbog toga tako reagovala i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i da je Srbija od Rusa i Kineza dobila podršku.

Da podsetimo, Kosovo nakon jučerašnjeg glasanja nije primljeno u Interpol, a Kazahstan je jedina zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosova, ali je glasala za članstvo u Interpolu.

 

Izvor: B92  Foto: Screenshot

Ostavite komentar