EKONOMIJA REGION

Vučić: Prosečna plata 424€, pretekli smo BiH! BiH: Prosečna plata 450€!

Vučić: Prosečna plata 424€, pretekli smo BiH! BiH: Prosečna plata 450€!

Obilazeći KCS, predsednik Aleksandar Vučić se u razgovoru sa novinarima osvrnuo i na ekonomsku situaciju u zemlji i regionu.

Vučić: Prosečna plata 424€, pretekli smo BiH! BiH: Prosečna plata 450€!
Ilustracija, Foto: Koča Sulejmanović

Ukazao je da danas imamo izuzetno dobro stanje, da naša ekonomija napreduje ozbiljnom brzinom, da se smanjuje nezaposlenost, plate i penzije rastu.

– Danas je prosečna plata oko 424 evra. Ako poredite 2002. godinu, kada je prosečna plata u Hrvatskoj bila na oko 700 evra, a u Srbiji svega 146, smanjili smo razliku drastično. Uskoro će prosečna plata u Srbiji biti oko 465 evra. Mi razliku prema drugim zemljama u regionu smanjujemo ne samo proporcionalno već i u apsolutnim brojkama. Bugarsku smo pretekli, BiH, takođe, a Albanija i Makedonija su iza nas. Gledaćemo da stignemo i druge, a sledeći na redu su Rumunija i Mađarska, rekao je on.

 

Vučić: Prosečna plata 424€, pretekli smo BiH! BiH: Prosečna plata 450€!

Foto: info24.rs

Međutim, kako piše NOVA EKONOMIJA, prosečna mesečna neto plata u Bosni i Hercegovini u maju 2018. iznosila je 881 KM (450,4 evra) i nominalno je viša za 2,5 posto u odnosu na isti mesec 2017.

Ona je za 2,2 odsto viša nego u decembru 2017.

Najniža prosečna neto plata od 540 KM (276 evra) bila je u delatnosti pružanja smeštaja, pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 579 KM (296 evra), a u administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima 598 KM (305,7 evra), podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prosečna bruto plata u BiH je u posmatranom mesecu iznosila 1.371 KM (701 evro), što je nominalno više za 2,6 odsto na godišnjem nivou, a za 2,3 posto u odnosu na decembar prošle godine.

Po svemu sudeći, rast prosečnog ličnog dohotka u Bosni i podaci Agencije za statistiku BiH su još jedan od ataka na našeg predsednika.

Pretpostavljamo, ma šta pretpostavljamo, sigurni smo, da su u to umešani prsti Đilasa, Jeremića i, kako naš predsednik to poetski nazva, „desničarko tajkunskog saveza sa primesama fašizma“.

A vi, koji kažete da ste prethodni mesec rmbačili za 200 evra, ili ste se zajebali u brojanju ili ste se napili k’o stoka i plaćali pevaljke po kafanama, pa potrošili razliku do proseka od 424 evra, te se sad pravdate ženi pričajući joj kako je naš predsednik Vučić lažovčina i da vam je manja plata nego što on tvrdi!

Sram da vas bude!

Molimo uticajne u SNS-u da imaju u vidu ovaj naš komentar, pa kad se dele neke pare, ako nas se sete – sete…, bar za 424 evra… jeftini smo…

M. A. M.

Ostavite komentar