16. marta 1975. Deep Purple u Beogradu! Prvi veliki rock bend u Jugoslaviji

Danas je gotovo zaboravljeno koji je prvi planetarno slavni rock bend pohodio Jugoslaviju i tako otvorio seriju velikih gostovanja. A dogodilo se to na današnji dan, 16. marta 1975.

Ravno dva meseca ćemo čekati na njihov novi koncert u ovim krajevima, a pre čak 42 godine bili su ovdje prvi.

Reč je o engleskoj hard rock grupi Deep Purple, koja je 1975. godine, 16. marta, svirala u Hali Pionir u Beogradu i 17. 3. u Domu sportova u Zagrebu, kada su s novim pevačem Davidom Coverdaleom, koji je ’73. zamenio Iana Gillana, promovisala album “Stormbringer” (poznat po hit baladi  “Soldier of Fortune”).

Ovi su koncerti istorijski važni zbog toga što su otvorili vrata za seriju najvećih svetskih rock atrakcija koje su nam počele pristizati.  Santana i Frank Zappa gostovali su kasnije iste godine.

 The Rolling Stones, Jethro Tull i Paul McCartney & Wings iduće 1976.

Predgrupa Deep Purple na beogradskom koncertu bio je Smak, a na zagrebačkom Hobo, progresivni rock sastav Mate Došena, koji je te iste godine objavio svoj jedini album ‘Hobo’.

Ako niste znali:

Prvi planetarno slavni muzički gost koji je nastupio u nekadašnjoj Jugoslaviji bio je slavni jazz trubač Louis Armstrong – Satchmo. Njegov koncert priređen je u Beogradu na jazz festivalu 1959. godine.

Prvi, pak, svetski rock and roll događaj bio je koncert engleske rock grupe The Searchers 1965. u Domu sindikata u Beogradu.

Izvor: glas.ba

Za koncertu u Beogradu vezuje se i legenda o neuobičajeno velikoj pauzi između nastupa Smaka,  kao predgrupe i Deep Purplea, kao zvezde večeri.

Kao što svi znamo, gitarista Smaka je Radomir Mihajlović Točak, a sujeta velikih muzičara, kao što je i Ritchie Blackmore je opštepoznata činjenica.

Zbog toga kruži i dan danas priča da je Ritchie bio besan na menadžera, jer je za predgrupu doveo tako dobar band i tako dobrog gitaristu.

Šta o legendarnom nastupu Smaka na koncertu Deep Purpla kaže Siniša Kovačević, pogledajte:

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

Ostavite odgovor