GLASNIKOV MAGAZIN

7 najvećih misterija o planeti Zemlji

7 najvećih misterija o planeti Zemlji na koje naučnici i dalje nemaju odgovore

Foto: Pixabay

7. Zemljotresi na Mesecu

Na našem satelitu se povremeno javljaju slabi zemljotresi. I nije jasno zbog čega. Naučnici misle da bi mogli da budu posledica sila Sunce i Zemlje.

6. Zašto se vreme menja

Pre 620 miliona godina, dan na Zemlji trajao je 21,9 sati. Zemlja se postepeno usporava mada ne znamo zašto.

5. Gravitacija nije svuda ista

Gravitacija nije ista na celoj planeti Zemlji. Jedna od takvih anomalija je Hudson Bay u Kanadi. Naučnici misle da je tu gravitacija slabija zbog niske gustoće Zemlje nastale usled rapidnog topljenja lednika.

4. Skriveni okean

Naučnici su pronašli veliki vodeni bazen duboko ispod Zemljine površine na udaljenosti 410-660 km. Star je 2,7 milijardi godina. Voda je u njemu pod ogromnim pritiskom, a njena zapremina je dovoljna da napuni sve Zemljine okeane tri puta. Misterija u svemu je nastanak okeana na površini. Naučnici misle da su oni rezultat eksplozije podzemnog bazena.

3. Od čega je napravljeno zemljino jezgro?

Seizmolozi smatraju da je unutrašnje jezgro naše planete čvrsto a spoljašnje tekuće. Ali ono što zbunjuje naučnike je sastav naše planete. Na osnovu analize meteora smatra se da je od metala i to gvožđa. Ipak niko nije siguran pošto smo najdublje iskopali 12,3 km.

2. Magnetni polovi se menjaju

Magnetni polovi se pomeraju pa čak i potpuno zamene. Poslednja promena se dogodila pre 10 miliona godina i verovatno će se to ponovo desiti, ali niko ne zna zašto.

1. Da li su postojala dva meseca

Astronomi misle da je Zemlja imala dva satelita do pre 4,6 miliona godina. Drugi se kretao oko iste orbite kao i Mesec sve dok se nisu sudarili. Takva kataklizma može da objasni zašto su dve strane Meseca toliko različite. Ipak, još uvek nema konačnog dokaza za ovu teoriju.

Izvor: Domino magazin

Ostavite komentar