GLASNIKOV MAGAZIN HRONIKA

Francuski ambasador o aferi: Odgovorni da budu privedeni pravde, bilo za nameštanje opklada, bilo za klevetu Crvene Zvezde

Francuski ambasador o aferi sa Zvezdom

Frederik Mondoloni, ambasador Republike Francuske u Beogradu, u intervjuu za Blic komentarisao je i aferu oko nameštanja utakmice PSŽ-Crvena Zvezda.

–  Što se tiče meča PSŽ-CZV, voleo bih da gledam meč i nadam se da ću biti pozvan. Želim takođe da iskoristim ovu priliku i kažem nešto u vezi meča koji se odigrao u Parizu. Osuđujemo svako nasilje, istraga je otvorena i sarađujemo sa srpskim vlastima po pitanju sukoba u Parizu.

Naslovne strane francuskih novina o aferi nameštanja rezultata utakmice

Bio sam i u rukovodstvu CZV i razgovarao s njima o preuzimanju svih potrebnih mera za uzvratni meč u Beogradu, kako bi sve prošlo u sportskoj atmosferi i bez nasilja. Nadam se da će za to garantovati CZV, PSŽ, UEFA i vlade obe države, i da će sve da protekne bez problema. Izuzetno mi je žao zbog nemilih dešavanja u Parizu, zbog svega onoga što se dešavalo van stadiona, ozbiljno to shvatamo i istražujemo. Sastao sam se i sa ministrom policije, Nebojšom Stefanovićem u vezi bezbednosti predstojećeg meča.

Što se tiče priča o klađenju i nameštanju, ne želim da komentarišem sudski proces, koji je otvoren/ Francuska i Srbija jako dobro sarađuju u zajedničkoj potrazi za istinom. U svakom slučaju, očekujemo da odgovorni, ako se utvrdi nečija odgovornost, bilo za nameštanje opklada, bilo za klevetu Crvene Zvezde, budu privedeni pravdi, rekao je Frederik Mondoloni, ambasador Republike Francuske u Beogradu.

Francuski ambasador o aferi: Odgovorni da budu privedeni pravde, bilo za nameštanje opklada, bilo za klevetu Crvene Zvezde

Da podsetimo visoki funkcioner Crvene zvezde je, navodno, hteo da uplati čak pet miliona evra na kladionici na poraz svog kluba od minimum pet razlike u duelu Lige šampiona sa Pari Sen Žermenom (završeno 6:1 za favorita)! Vest koja je stigla odjeknula je kao bomba, a Evropska fudbalska unija upozorila je francuske vlasti da postoji sumnja u pokušaj nečasnih radnji, preneo je ugledni francuski sportski list „Ekip“.

Nekoliko dana pre utakmice, UEFA je obavestila francusko tužilaštvo o mogućim nelegalnim radnjama, a o svemu su upoznati samo još predsednik UEFA Aleksandar Čeferin i najbliži saradnici. Isti izvor prenosi i da je istraga otvorena i da su optužbe najozbiljnije shvaćene.

Izvor informacije čiji identitet, naravno, nije otkriven, ali čiji „pedigre“ se smatra zanimljivim koliko i verodostojnim, prosledio je UEFA dojavu koja bi potencijalno mogla da dovede do jednog od najvećih skandala u nameštanju mečeva.

Informacije ovog „čestitog saradnika“ su govorile da se jedan veoma visoki funkcioner Crvene zvezde spremao da, sa svojim saučesnicima, uloži blizu pet miliona evra na poraz sopstvene ekipe sa najmanje pet golova razlike. Da bi osigurao da se meč odvija shodno njegovim interesima, funkcioner Crvene zvezde navodno je u kombinaciju uključio više igrača. „Ekip“ takođe navodi da je neimenovani čelnik Crvene zvezde dan pre utakmice trebalo da se sastane sa predsednikom PSŽ Alom Kelaifijem i da su se francuski organi spremali da slušaju taj razgovor. Međutim, do tog susreta nije došlo.

Francuski ambasador o aferi: Odgovorni da budu privedeni pravde, bilo za nameštanje opklada, bilo za klevetu Crvene Zvezde

Pre početka utakmice nadležni organi su pažljivo pratili sve opklade uplaćene na ovu utakmicu koju je PSŽ lako i ubedljivo dobio.

– Ni u Francuskoj, ni u partnerskim zemljama Kopenhagenske grupe, a ni u Globalnom monitoring sistemu lutrije nisu primećene atipične opklade na ovu utakmicu – saopštilo je francusko Regulatorno telo za onlajn igre.

Iz UEFA zasad nije stigao nikakav glas, a u tekstu „Ekipa“ se zaključuje:

– Sve su mogućnosti otvorene. I da je meč namešten, ali i da je neko maliciozno pokušao da naškodi ugledu Crvene zvezde.

Ogorčeni na pisanje „Ekipa“ bili su i u Pari Sen Žermenu:

„Ni u jednom trenutku, niko od članova kluba nije imao bilo kakve razgovore sa rivalom osim onih standardnih, vezanih za organizaciju meča i protokolarnih stvari, prenele su Večernje novosti.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                                 Foto:Screenshot

Ostavite komentar